7. června 2013

Petr Vychodil: Protipovodňová opatření v Králově Dvoře zafungovala

Mnohamiliónová investice v Králově Dvoře v podobě protipovodňových opatření prochází během letošních červnových povodní první zatěžkávací zkouškou. „Jsem rád, že se ukázala prospěšnost, která ochránila město od podobných škod, jaké zažilo v roce 2002. Ještě na pátek 31. května jsem nechal svolat mimořádnou radu města a schválit 150 tisíc korun na nejnutnější potřeby spojené s ochranou proti povodni. Hned se to vyplatilo, v nejhorších momentech ze soboty 1. 6. na neděli 2. 6., kdy jsme ve 3. hodiny ráno akutně požádali dvě firmy, aby bez prodlení začaly se stavbou dočasného umělého valu v lokalitě u staré lékárny,“ přibližuje králodvorský starosta Petr Vychodil. V této lokalitě mohla nastat dramatická situace, když zde umístěný velký jeřáb na stavbě nového mostu začala podemílat voda, ale ve spolupráci s dodavatelskou firmou se vše podařilo urychleně zabezpečit.

Část Králova Dvora se ocitla pod vodou. Nejvíce postižená byla ulice Fučíkova a její okolí, která jediná byla částečně zaplavena vodou z Litavky. Ostatní objekty měly zaplavené sklepní a suterénní prostory především vodou z kanalizace a z lesů, která přitékala do Králova Dvora z okolních svahů.
„Samozřejmě, že jsme připraveni postiženým okamžitě pomoci. Informace o zapůjčení čerpadel či vysoušečů a řadu dalších informací najdete na webu města www.kraluv-dvur.cz,“ upozorňuje Petr Vychodil.

Nyní vedení města začíná monitorovat škody, které povodně způsobily na městském majetku, jako jsou vymleté (poškozené) chodníky a komunikace, nebo ucpaná kanalizace. Začínají jednání s pojišťovnami a úklid bahna a nánosů. „Vše si vyžádá nemalé finanční prostředky, ale z rezervy v městském rozpočtu jsme je připraveni okamžitě uvolnit, i když počítáme , že nám pomůže i stát a Středočeský kraj“, dodává králodvorský starosta.

Také králodvorští a počapelští hasiči se doslova nezastavili a stále pracují na hranici možností. Zaznamenali desítky výjezdů nejen v Králově Dvoře, ale i v okolních obcích a především v Berouně. „Nejen jim, ale všem, kteří pomáhají, patří velký dík. Jsem moc rád, že se ukázalo, jak moc potřebná byla výstavba protipovodňových opatření na Litavce. O to více zintenzivníme úsilí, aby byla co nejdříve kompletně dokončena. Vždyť již nyní zachránila majetky za desítky miliónů korun“, říká závěrem Petr Vychodil.

Dne 6. června 2013 přijal pozvání starosty Králova Dvora Petra Vychodila ministr zemědělství ČR Petr Bendl, který si za přítomnosti dalších starostů povodní dotčených obcí prohlédl protipovodňová opatření.  V rámci setkání se projednávaly i nejnutnější potřeby, které jsou pro obce po opadnutí vody zásadní a následovala diskuse o funkčnosti již vystavěných protipovodňových opatření.