25. ledna 2022

Senátoři podpořili tibetskou výzvu k politickému bojkotu olympiády v Pekingu

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer na půdě horní parlamentní komory spolu s kolegy podpořil Dhönduba Wangčhena, tibetského režiséra a bývalého vězně čínského režimu, v jeho výzvě k politickému bojkotu XXIV. zimních olympijských her v Pekingu.

Místopředsedové Senátu Jiří Růžička a Jiří Oberfalzer společně se senátorem Přemyslem Rabasem a senátorem Markem Hilšerem se na půdě horní parlamentní komory setkali a zároveň podpořili Dhönduba Wangčhena, tibetského režiséra a bývalého vězně čínského režimu. Ten společně s Whangpem Thetongem z organizace „Campaign for Tibet“ navštívil Česko v rámci evropské tour, při které přesvědčuje vlády a zákonodárce k politickému bojkotu XXIV. zimních olympijských her v Pekingu.

Stále máme v paměti olympiádu v Berlíně v roce 1936. Nechápu, jak může Mezinárodní olympijský výbor přidělit tento svátek fair play totalitní zemi. Genocida Ujgurů, potlačování svobody, náboženských a národních tradic v Tibetu, bezskrupulózní sinizace tohoto okupovaného území, demolice demokratického pořádku v Hongkongu, agresivní politika vůči Tchaj-wanu - to vše jsou doklady toho, že olympiáda do Číny nepatří. To ji příště může pořádat Severní Korea,“ uvádí místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer.

Döndub Wangčhen byl odsouzen k šesti letům vězení za film popisující zákulisí čínské olympiády konané v roce 2008. Přestože byl po propuštění na svobodu pod dohledem úřadů, podařilo se mu v roce 2014 uprchnout do USA. „Když mě Čína věznila, veřejně se mě zastaly i mnohé české osobnosti. Moc si toho vážím a stejně tak si cením postoje českého Senátu. Bojkot čínské olympiády není prázdným politickým gestem. Je jasným vzkazem režimu, který za pozlátky pekingských her v roce 2008 nastartoval násilnosti proti Ujgurům a výrazně přitvrdil v omezování svobod Tibeťanů. Bylo by nemoudré Číně na tenhle trik znovu skočit,“ řekl Döndub Wangčhen, mimo jiné držitel Ceny Václava Havla za kreativní disent, kterou každoročně uděluje organizace Human Rights Foundation. Tibetská delegace dorazila do České republiky na pozvání organizace „Češi Tibet podporují“.

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR
člen předsednictva senátorského klubu ODS
1. místostarosta Králova Dvora