12. března 2021

Vláda je neschopná, my plán máme. Jak se vrátit k normálu?

(www.blesk.cz) Vláda jedná nepromyšleně a nepředvídatelně. Vytváří iluzi řešení, ale v konečném důsledku jen donekonečna prodlužuje nouzový stav a staví další expertní týmy, ve kterých se už neorientuje ani opozice. V rozhovoru pro Blesk to řekl šéf ODS Petr Fiala, kterému vadí absence komunikace a taky to, že vláda k řešení krize nepožádala Sněmovnu o důvěru.

Počet nakažených v Česku stále stoupá, rekordní je i počet vážně nemocných. Co by situaci pomohlo zlepšit?

Čísla jsou katastrofální a my díky tomu bohužel patříme k těm nejhorším v Evropě. Tu situaci by nyní krátkodobě pomohlo zlepšit to, co opakujeme pořád dokola. Tedy více očkovat a více testovat. To je prostě základ. Bohužel toto ale vláda v minulosti zanedbala a její neschopnost věci řešit včas, a ne až za několik týdnů, nás dohání.

Do 21. března platí tzv. lockdown, tedy hlavně omezení pohybu mezi okresy. Máte nějaké informace, že by se tato opatření měla prodloužit, nebo 22. 3. to skončí?

Vláda se chová pořád stejně. S námi vůbec žádná opatření předem nediskutuje. My se o nich dozvídáme jako veřejnost. Já bohužel od vlády žádné informace nemám, ale považoval bych za logické, že v tak vážné situaci, jako je nyní, neustále koordinuje kroky s opozicí, ale i s jinými. To se ale neděje.

A myslíte si, že má kabinet nějaké připravené kroky, co bude dál?

Vláda sama neví, protože žádný scénář ani plán, co dělat dál, nemá. Ten by přitom měl být už dávno na stole. Proto jsme to za ně udělali my a naše koalice Spolu představila cestu zpět k normálnímu životu. My tam máme tři varianty a tři scénáře, jak se můžeme vracet k normálnímu životu i v závislosti na parametrech, jako je počet hospitalizovaných, počet nakažených, atd. Toto ale není úloha opozice, toto by měla dělat vláda. Ta je ale neschopná, a proto přicházíme s tím plánem my.

Po představení těch tří vašich scénářů návratu života k normálu. Máte už nějakou zpětnou vazbu od vlády či pana premiéra, že s tím budou pracovat?

Zatím se nám nikdo neozval. My jsme ho představili veřejnosti a teď se snažíme jednat a ještě ho zlepšovat v rámci diskuse, ať už s odborníky na zdravotnictví či reprezentanty podnikatelů, zaměstnanců a dalších svazů či komor. On totiž co nejvíce musí odpovídat realitě, samozřejmě nabízíme vládě, ať se do toho zapojí a ať si to klidně celý převezme. To nám je jedno, ale ať hlavně s něčím pracuje. Lidé totiž potřebují vědět a mít naději, že když budou dodržovat ta opatření, tak je světlo na konci tunelu.

A kdy naposledy s vámi vlastně jednal pan premiér?

Já si už ani nepamatuji vzhledem k tomu, že co se tady odehrává v této zemi. Ale řekl bych, že to bylo naposledy, kdy po nás chtěl pomoci prodloužit nouzový stav, což jsou dva až tři týdny. Podle mého je ale potřeba se bavit, jaké další kroky vláda má, co bude po tom 21. a po 28. březnu, kdy tvrdší opatření a nouzový stav končí. Já se ale obávám a opakuji to, že vláda bohužel sama žádný takový plán nemá, a proto s námi nejedná. Ona nám totiž nemá co představit.

Plán rozvolnění jste připravili v rámci vašeho AntiCovid týmu, kde jsou vaši odborníci. Budete také jednat s novou tváří boje proti pandemii, panem Smejkalem?

My jsme připraveni jednat s každým a taky se o to snažíme. My nikoho nevylučujeme a vítáme každého, kdo bude chtít přispět a pomoci. Nám tady nejde o politické body, ale o životy lidí v Česku.

Do 28. března platí nouzový stav, očekáváte, že vláda Sněmovnu požádá o prodloužení?

Uvidíme, s čím vláda přijde. My v těch našich scénářích s tím moc nepočítáme, protože pokud vláda dělá, co má, tak proto má pandemický zákon. Já se ale tady nechci zaklínat, co uděláme za 14 dní, protože ani my nevíme, s čím za námi vláda přijde.

Okolo pana Smejkala se tvoří tzv. expertní tým pro radikální opatření. Nemá Česko už takových poradních týmů moc?

Já se vám přiznám k jedné věci, já se v tom sám ani nevyznám. Vlastně nevím, kde na jakém ministerstvu je co za tým a kdo nyní radí panu premiérovi a je mi to i jedno. Politickou odpovědnost má pan premiér a členové vlády. To, že si zřizují své poradní orgány, proti tomu nic nemám, ale měli by je i poslouchat, což se podle mého ale neděje.

Pokud čísla nadále budou stoupat a bude se ukazovat, že vláda situaci nezvládá, byli byste pro vyslovení nedůvěry vládě ještě takto před podzimními volbami?

Já jsem jako jediný politik, který na podzim v říjnu vystoupil na tiskové konferenci a řekl, že vláda si má požádat o důvěru, nebo že jí vyslovíme nedůvěru. Nikdo se ke mně nepřidal. Já jsem tehdy argumentoval tím, že když přijde zhoršení situace a další vlna, tak s touto vládou to nebudeme zvládat. A měl jsem pravdu, dnes a denně se to ukazuje. V tu dobu se daly udělat ještě předčasné volby, to dnes ani termínově nelze. Navíc my nemáme volební zákon a tím pádem nemáme podle čeho volit. V tuto chvíli to proto není varianta.

Když všechno máte, zahájíte kampaň pro sněmovní volby?

Všechno máme připraveno, ale lidé myslí na jiné věci. Vláda nařídila povinné nošení respirátoru, ale ne všichni si je mohou dovolit, jako matky samoživitelky, senioři a další lidé. Proto jsme se rozhodli pomoci a nakoupili jsme 30 000 českých respirátorů, které teď rozdáváme potřebným nebo do domovů.

(Autor: David Polák)

Rozhovor vyšel na serveru Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS