19. ledna 2021

AntiCovid tým: Chceme zařadit mimořádný bod k očkování. Vláda musí objasnit chyby

(www.ods.cz) ​​​​​​​AntiCovid tým (složený ze zástupců ODS, KDU-ČSL a TOP 09) je přesvědčen, že pro zvládnutí epidemie je nutné začít být transparentní a velmi rychle napravit některé nedostatky, které očkování provázejí.

Naše výtky a doporučení ostatně budou součástí mimořádného bodu k postupu očkování v České republice, který navrhneme na dnešním jednání Sněmovny. Systém musí fungovat jako ve 21. století. Bude nás mimo jiné zajímat přehled distribuce vakcín v ČR, přehled a struktura očkovaných a zveřejnění smluv na dodávky vakcín do země.

Domníváme se, že Ministerstvo zdravotnictví a vláda musí neprodleně:

• Zveřejnit kdy budou naočkované rizikové skupiny
  • Zveřejňovat pravidelně přehled o počtu očkovaných včetně věkové struktury
  • Zajistit dostupnost systému očkování pro všechny věkové skupiny a dostupnost informací
  • Maximalizovat zapojení krajů a místních samospráv do proočkování populace
  • Věrohodně vysvětlit chyby, které začátek registrace provázely
  • Konečně představit svou kompletní očkovací strategii
  • Vysvětlit ústupek premiéra od jeho dřívějšího slibu registrace všech občanů od února

Dále pokládáme za nezbytně nutné, aby vláda udělala maximum pro to, aby mírnila ekonomické dopady koronaviru na společnost, zjednodušila byrokracii a upravila pravidla opatření pro maloobchody. Tedy:

• Za jednoznačné pokládáme uvolnění celého maloobchodu nejen dle sortimentu (nejsou důkazy, že tam by docházelo k přenosu viru, samozřejmě za přísných pravidel hygieny a rozestupu)
  • Apelujeme na rychlost a jednoduchost vyřizování kompenzací. Například web COVID-gastro se musí okamžitě zpřehlednit
  • Aby vláda nelhala o výši poskytnutých kompenzací a neopomíjela například rodinné podniky bez zaměstnanců či živnostníky, kteří jsou v insolvenci