7. května 2013

Obec má transparentní pravidla pro nakládání s pozemky

Naše obec dosud neměla stanovena žádná pravidla pro prodej a pronájem pozemků ve vlastnictví obce. Prodeje a pronájmy se tak dosud děly v rámci cen určovaných případ od případu. To mnohdy mohlo vést ke spekulacím, zda jsou pro obec výhodné. Spolu s ostatními členy Komise investiční a územního rozvoje jsme se proto rozhodli vypracovat pravidla, která poskytnou transparentní rámec pro jednání obce v těchto transakcích s dalšími subjekty, ať už jednotlivci či firmami.

 

Vypracovali jsme proto návrh, jak by obec při nakládání se svými pozemky měla postupovat. Jsem moc rád, že tento náš návrh zastupitelé na svém zasedání 20. února schválili.

Jak to tedy bude?

Cena za metr čtvereční při prodeji obecních pozemků v celém katastrálním území naší obce bude činit 3000 Kč u pozemků určených k výstavbě a 2500 Kč v případě ostatních pozemků. U nákupu do 100 m2 celkové výměry pak 1500 Kč.

Tato cena bude u pozemků určených ke stavbě dále navýšena o 30 % v případech, kdy je možnost napojení do 20 metrů na všechny inženýrské sítě (voda, kanalizace, elektrická energie), o 15 % pak v případech, kdy je možnost napojení pouze na jednu inženýrskou síť.

Pronájem pozemku

V případě pronájmu bude rozlišováno, zda se jedná o pronájem ve veřejném zájmu či o pronájem k podnikatelské nebo nepodnikatelské činnosti. K těmto pronájmům je vypracován konkrétní ceník, který je dostupný na webových stránkách obce. Například pronájem k umístění zahradní restaurace tak bude činit 200 Kč/m2 ročně, k sečení trávy 5 Kč/m2 ročně, pro zahrady u rodinných domů 30 Kč/m2 ročně či v případě pozemků pro benzínové stanice 500 Kč/m2 ročně.

Další možné úpravy ceny

U neoprávněně zaplocených pozemků bude možné cenu navýšit na dvojnásobek v případě pronájmu, respektive na trojnásobek při prodeji. U znehodnocených pozemků, například v důsledku podmáčení nebo u pozemků zatížených věcným břemenem, pak bude možné snížit cenu až o 20 % u pronájmu a až o 30 % v případě prodeje.

Dodejme, že o konečných cenách, stejně jako o samotném uskutečnění prodeje či pronájmu rozhoduje zastupitelstvo obce. Tato pravomoc tak není v rukou obecního úřadu, starostky ani Komise investiční a územního rozvoje. Doufám, že tato jednoznačná a transparentní pravidla přispějí k hospodárnému nakládání s pozemky a tím i k rozvoji naší obce.

 

Vyšlo ve Zdibském zpravodaji 1/2013

Milan Baier

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
zastupitel