18. září 2018

Dopravu zlepší městský okruh

(5plus2.cz) Před čtyřmi roky dvojka, letos jednička. Žďárské občanské demokraty vede do říjnových voleb 36letý Petr Staněk.

Na neokoukaného lídra vsadila v letošních komunálních volbách žďárská ODS. Jedničkou strany, která je ve městě od roku 1994 nepřetržitě součástí vládnoucí koalice, se stal brzy šestatřicetiletý produktový manažer stavebnin Petr Staněk. „Celý život jsem sportovec a díky tomu jsem se naučil ze sebe vydat maximum a umět se postavit výzvám. Jako manažer v soukromé firmě se nebojím udělat rozhodnutí a stát si za ním,“ říká o sobě Petr Staněk, který poslední čtyři roky vede sportovní komisi města, je i členem dalších dvou komisí či pracovních skupin. Svoje zkušenosti a energii chce nabídnout ve prospěch města i dál.
Občanská demokratická strana dala dohromady kandidátku s novými tvářemi, ale hlavně s osvědčenými jmény, na které neschází lékaři či učitelé. Po 24 letech však chybí Jaromír Brychta, jehož místní sdružení kvůli jeho nesouhlasu s novou koalicí zbavilo členství. Celou sestavu uzavírá zkušená politička Miroslava Němcová. „Opět do toho jdeme naplno, od jedničky do sedmadvacítky. Do voleb vstupujeme s několika hlavními tématy, kdy každé je svým způsobem pro běžný život obyvatel důležité. Nejdůležitější pro naši stranu je odlehčení dopravy z centra města Žďáru, další výstavba na Klafaru a správa příspěvkových organizací města,“ zmiňuje Staněk priority. Chce také podpořit sport, kulturu, volnočasové aktivity a rozvoj města. Za největšísoučasný problém považuje dopravu. „Naší snahou bude výstavba propojek mezi frekventovanými ulicemi, které odlehčí zátěži v centru města, tedy Jihlavská–Brněnská, a spojení obchodního parku v Brněnské s Jamskou ulicí,“ zmiňuje. Jako prioritu vedoucí ke zlepšení dopravy vidí ODS vybudování části městského okruhu ulicemi Wonkova, Novoměstská a Jamská.

Otevřená radnice

Žďár, ve kterém žije od narození, je podle Staňka dobrým místem pro život. „Počínaje občanskou vybaveností, službami až po volnočasové vyžití, kdy si každý může najít to své,“ míní. Za přednosti současné koalice Žďár – Živé město, KDU-ČSL, ANO a ODS považuje dosažení vysoké míry otevřenosti a transparentnosti v činnosti rady a zastupitelstva. „Došlo také k většímu zapojení veřejnosti do řešení problémů města. Místo nesplnitelných vizí nacházejí uplatnění realistické projekty – přestavba kina, revitalizace sportovišť,“ vypočítává. „Podařilo se připravit strategický plán rozvoje města a pasportizaci jeho majetku – zeleně a komunikací, které jsou v žádostech o dotační podporu základem úspěchu,“ dodává Staněk

Petr Staněk

lídr ODS ve Žďáru nad Sázavou