18. září 2017

Praha bude revitalizovat skládku v Chuchli

(TV Praha) Sanaci skládky, která fungovala od konce 60. let až do 90. let minulého století na území Slivence a Velké Chuchle, zaplatí hlavní město Praha. Rozhodla o tom Rada hlavního města. Odhadované náklady na revitalizaci tohoto území jsou přitom na úrovni desítek miliónů korun.

Rada hlavního města po několika letech konečně vybrala dodavatele pro revitalizaci skládky, která je na rozhraní katastru MČ Slivenec a Velká Chuchle.

"Ta skládka je hodně zajímavá, protože její skladba jsou potraviny, ovoce, zelenina, maso, nábytek, asfalt, betonové částice. Je tam prostě úplně vše," řekl Stanislav Fresl, starosta MČ Velká Chuchle.

"Navezly se tam 4 miliony metrů krychlových. Není tam žádné odvodnění, je tam velmi špatná kotevní stěna," řekla Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy.

"Tu skládku znám osobně ještě z totality. Může to být časovaná bomba," řekl Stanislav Fresl.

V rámci stavebních prací při sanaci a revitalizaci skládky budou provedeny především terénní úpravy. Celková rekonstrukce povrchu stávající obslužné komunikace, rekonstrukce stávající kotevní železo-betonové zdi a vybudování odvodňovacího žlabu srážkových vod.

"Cílovým stavem by měla být samozřejmě technicky zabezpečená skládka, překrytá nepropustnou vrstvou jílu a měla by tam být navrch udělána taková parková úprava. V rámci možností by to mělo být zapojeno do přírodního parku Radotínsko - Chuchelský háj," řekla Jana Plamínková.

"Ideální stav by byl, kdyby se odvezla, což je asi zřejmě nemožné. Pokud by se měla revitalizovat a nejsou tam žádné úniky plynu, které tam kdysi byly a zabraňovaly růstu té zeleně, která tam v současné době už je, tak si myslím, že by to až tak špatné místo, co se týče výhledu na Prahu a případné malé rozhledny, nebylo," řekl Stanislav Fresl.

Celková revitalizace prostoru Slivenecko - chuchelské skládky by podle současných odhadů měla být dokončena v roce 2020. 

Zdroj : http://prahatv.eu/zpravy/praha/praha/5492/praha-bude-revitalizovat-skladku-v-chuchli

Stanislav Fresl

starosta MČ Praha - Velká Chuchle
člen Oblastní rady ODS Praha 5

Štítky:
komentář