12. března 2015

100 dní nové vládnoucí koalice na Praze 6 – nastal čas stagnace a planých slibů.

Před pár dny uplynulo sto dní, kdy byla na ustavujícím zastupitelstvu zvolena nová rada městské části Praha 6 složená z pěti zcela nesourodých politických subjektů.

Z jejích úst jsme slyšeli, že občané Prahy 6 volili změnu, a proto do nové rady nebyl přizván nikdo z původní vládnoucí koalice. Můžeme samozřejmě polemizovat nad silou mandátů jednotlivých stran, i v kontrastu s účastí ve volbách, avšak pokud přistoupíme na hru „změny“, na něco asi nová koalice zapomněla: občané zřejmě chtěli změnu k lepšímu. Zatím to však vypadá, že opak je pravdou, a po sto dnech vládnutí si myslím máme právo hodnotit.

Vládnoucí koalice složená z TOP09, ANO2011, SZ, STAN a KDU-ČSL samu sebe představila jako vládu úspor a otevřené radnice. Výsledek? Zatím bych novou vládnoucí koalici nazval radnicí planých slibů. Jen na prvním zastupitelstvu bylo slíbeno několik věcí: projednání možné účasti na dražbě pozemků v lokalitě tzv. „Strnadových zahrad“ zastupitelstvem nebo předložení Programového prohlášení do konce ledna 2015. Obě dvě věci nebyly splněny. Zatím to vypadá, že se Programového prohlášení nedočkáme ani v následujících měsících, čemuž se v kontextu nejasností ohledně směřování Prahy 6 pod vedením nesourodé koalice, nelze nedivit. Další avizované kroky byly ohledně úspor na radnici. Výsledkem je navýšení počtu uvolněných zastupitelů, a s tím spojené nesmyslné přerozdělení kompetencí, aby „na každého něco zbylo“. Tím se samozřejmě navýšil roční rozpočet radnice o několik miliónů korun. K tomu musíme ještě připočíst stavební úpravy a navýšení počtu zaměstnanců. Nejhlasitěji však bylo slyšet, že nová radnice bude otevřená a bude komunikovat s občany. To v realitě vypadá tak, že po dvou volebních obdobích, kdy všechny kanceláře úřadu měly průhledné stěny, má většina kanceláří nových radních stěny zaslepené. Komunikace s občany probíhá tak, že většina zásadních rozhodnutí se dělá bez komunikace s kýmkoliv. Své nové připomínky ke změnám tramvajové tratě na Dědinu zaslala rada bez jakéhokoliv projednání dokonce i v komisích, stejně jako jedná „za zavřenými dveřmi“ o nové strategii v přístupu k renovaci Buštěhradské dráhy. Naopak již dříve komunikované projekty s občany, jako byla revitalizace parku ve Vokovicích včetně rozšíření mateřské školky, pozastavila a vrátila opět na začátek. Jako změnu k lepšímu se nedá hodnotit ani rozpočet, který byl schválen na posledním zastupitelstvu. Ten nás postavil před tvrdou realitu, kam se Praha 6 posunula po změně vládnoucí koalice po posledních volbách. Mezi šedý průměr. Výsledkem je totiž to, že se omezil chodníkový program, nebude se tolik uklízet, přestanou se likvidovat mikroskládky a omezí se květinová výzdoba, některá dokonce bez náhrady. Zásadně se sníží podpora programů pro seniory a omezí se některé tradiční kulturní akce, na které byli občané Prahy 6 zvyklí. To, že zástupci vládnoucí koalice nedokázali například vyzískat od Letiště Praha stejný rozsah podpory výjezdů pro děti z Prahy 6 do zahraničí, jako v minulých letech, již jen dokresluje to, o jakou změnu se po volbách jedná. Za sebe, v současné době opozičního zastupitele za ODS, však prohlašuji, že budeme dělat vše, aby se Praha 6 vrátila na takovou úroveň, na kterou byli její občané zvyklí.

Ing. Jiří Lála

místopředseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální kontrolní a revizní komise
zastupitel