7. března 2019

Zastupitelstvo města konané dne 6.3.2019 schválilo odpověď na Petici „Ne uhelné skládce“

Dne 30. ledna 2019 obdrželo statutární město Ostrava petici politického hnutí LEČO – Lepší a čistá Ostrava „Ne uhelné skládce“, ve které podepsaní petenti vyjadřují svůj důrazný nesouhlas s tím, aby na území městského obvodu Slezská Ostrava bylo otevřené uložiště uhlí „Terminál Heřmanice“ na bývalé heřmanické haldě podél Orlovské ulice.

Statutární město Ostrava se dlouhodobě zabývá problematikou otevřeného uložiště uhlí „Terminál Heřmanice“ a prostřednictvím náměstkyně primátora Mgr. Kateřiny Šebestové učinilo v rámci plánovaného záměru řadu kroků.

Statutární město Ostrava dalo vodoprávnímu úřadu Magistrátu města Ostravy podnět k provedení vodoprávního dozoru na úseku vodního hospodářství, který byl proveden dne 19. října 2018.

Dne 10. října 2018 byl dán podnět Statutárnímu městu Ostrava – Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava, odboru územního plánování a stavebního řádu, k provedení kontroly dodržování stavebního zákona při provozování „Terminálu Heřmanice“ dopisem č.j. SMO/62367/18/NP/Še. Téhož dne byl dán podnět České inspekci životního prostředí, oblastnímu inspektorátu Ostrava, k provedení kontroly dodržování právních předpisů na úseku životního prostředí (zejména o kontrolu dodržování zákona o ochraně ovzduší, zákona o odpadech a zákona o vodách) při provozování ,,Terminálu Heřmanice“ dopisem č.j. SMO/626310/18/NP/Še.

Následně dopisem ze dne 8. ledna 2019 požádalo statutární město Ostrava o postavení účastníka řízení v řízení o odstranění stavby a případném řízení o dodatečném povolení stavby „Terminálu Heřmanice“ vedeném odborem územního plánování a stavebního řádu Statutárního města Ostravy – Úřadem městského obvodu Slezská Ostrava.

Statutární město Ostrava je rovněž účastníkem řízení o dodatečném povolení vodních děl stavby „Terminálu Heřmanice“, které je vedeno vodoprávním úřadem Magistrátu města Ostravy.

V současné době jsou na území města Ostravy překračovány imisní limity u znečišťujících látek PM10, PM2,5 a benzo(a)pyrenu. Z vyhodnocení provedeného Českým hydrometeorologickým ústavem za rok 2017 vyplývá, že pro znečišťující látku PM10 došlo na nejbližší imisní monitorovací stanici Ostrava-Přívoz k překročení denního imisního limitu 50 µg/m³. Povolený maximální počet překročení je 35 dnů v roce, na stanici Ostrava-Přívoz byl imisní limit překročen v počtu 63 dnů. U znečišťujících látek PM2,5 a benzo(a)pyrenu byly na této stanici překročeny roční imisní limity. U PM2,5 byla dosažena hodnota 27,9 µg/m³ kdy imisní limit je 25 µg/m³. Imisní limit pro benzo(a)pyren je 1 ng/m³, ale roční průměrná hodnota dosáhla výše 3,5 ng/m³.

Vzhledem k tomu, že dle zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, má obec povinnost provádět opatření, která jí byla uložena Programem zlepšování kvality ovzduší (dále jen „PZKO“) tak, aby bylo imisního limitu na území obce dosaženo co nejdříve, bude statutární město Ostrava, jako aktivní účastník v řízeních týkajících se otevřeného uložiště uhlí „Terminál Heřmanice“ vedených stavebním úřadem městského obvodu Slezská Ostrava a vodoprávního úřadu Magistrátu města Ostravy zastávat negativní stanoviska.

Ing. Vladimír Cigánek

Zastupitel SMO,

předseda MS ODS Slezská Ostrava