7. září 2018

Volební program pro komunální volby v Roudnici nad Labem pro rok 2018

Hlavním cílem roudnické ODS je pomoci vytvořit moderní a živé město. Chceme, aby v našem městě žili spokojení obyvatelé, kteří zde jen nepřespávají, ale hlavně plnohodnotně žijí. Roudnice nad Labem by měla být místem s bohatým kulturním a společenským životem, sportovními a volnočasovými aktivitami, s kvalitní infrastrukturou, moderními školami a ideálními podmínkami pro každodenní život.

Chceme se inspirovat v dobře fungujících městech, jako jsou nedaleké Litoměřice nebo Teplice. Právě tam dlouhodobě udávají směr starostové z ODS a dokazují, že město se dá efektivně a koncepčně rozvíjet ve prospěch svých obyvatel bez zbytečného zadlužování městského rozpočtu.

ZÁKLADNÍ PRIORITY

1. Dopravní infrastruktura a podpora chodců a cyklistů

2. Oživení veřejných prostranství

3. Volnočasové aktivity

4. Mobilní aplikace pro město

5. Celkový rozvoj města

1. Dopravní infrastruktura a podpora chodců a cyklistů

Kvalitní dopravní systém je klíčový pro život ve městě a jeho budoucnost. Roudnice nad Labem proto nutně potřebuje investice do dopravní infrastruktury.

Nový silniční přivaděč do sídliště

Pro zlepšení dopravy navrhujeme vybudování přivaděče směrem od letiště (od odbočky na Kleneč) přímo do sídliště, čímž by se výrazně ulevilo přetížené dopravě v okolí Špindlerovy třídy.

Rekonstrukce mostu s důrazem na bezpečnost chodců a cyklistů a pouze pro osobní dopravu

Historické centrum města se stejně jako žádná jiná část nesmí otevřít těžké tranzitní nákladové dopravě. Proto budeme apelovat na vedení Ústeckého kraje, aby zastavilo nesmyslné plány ohledně zatížení mostu až do hmotnosti 28 tun. My chceme bezpečné propojení města se zálabím pouze pro osobní automobily, autobusy, chodce a cyklisty.

Více přechodů pro chodce a nové chodníky

Celé město, včetně Bezděkova, musí být vybaveno kvalitními chodníky a dostatečným množstvím přechodů pro chodce. I v místech, kde již byly vybudovány nové chodníky, se na přechody zapomnělo. Přechody pro chodce absolutně chybí i v místech, kde se denně pohybují stovky dětí, například v blízkosti základní školy ve Školní ulici.

Propojení města cyklostezkami

Přestože bydlíme v malebném městě, hodně obyvatel upřednostňuje jízdu autem i na krátké vzdálenosti. Chtěli bychom se zaměřit na zlepšení podmínek pro ty, kteří chtějí žít zdravěji a nechat auto doma, nebo na okraji města. Město by proto mělo být propojeno sítí cyklostezek. Součástí systému musí být i bezpečná úschovna kol v samotném centru města.

2. Oživení veřejných prostranství

Základem spokojeného života jsou spokojení obyvatelé, kteří ve městě jen nepřespávají, ale žijí. Proto prosazujeme oživení veřejných prostranství a návrat života do centra. Je nezbytné zefektivnit úpravu veřejné zeleně na všech prostranstvích, doplnit nezbytné vybavení a prostřednictvím městské policie provádět důslednější kontrolu parků.

Doplnění zeleně a městského mobiliáře na roudnická náměstí

Roudnická náměstí nedisponují dostatečným počtem zeleně a laviček i dalšího vybavení. Proto navrhujeme nejen doplnění stávajícího vybavení náměstí, ale také optimalizaci nepovedené revitalizace Karlova náměstí.

Zlepšení systému péče o městskou zeleň

Roudnické parky většinou nepředstavují vítanou možnost pro trávení volného času. Stav většiny parků je žalostný. Kromě nedostatečné úpravy totiž chybí nejen lavičky, ale také další vybavení. Město přitom ročně vynakládá na údržbu zeleně 5,7 milionu korun, přesto se využití těchto prostředků v praxi jeví jako nedostatečné. Chtěli bychom využít potenciálu parků. V parku u rozhledny si umíme představit vybudování posezení s krásným výhledem. Menší kavárna by se hodila do parku Josefa Hory. V parcích chybí i jednoduché vodní fontány, které by osvěžily v horkých letních dnech. Rádi bychom také vystavěli volně přístupné venkovní multifunkční sportovní hřiště.

Soustředění společenského života na veřejná prostranství

Historické centrum města by mělo být centrem společenského života, ale v Roudnici nad Labem tomu tak není. Karlovo náměstí i Husovo náměstí slouží především jako parkoviště bez větších možností ke klidnému posezení a relaxaci. Město přitom vlastní několik polorozpadlých budov za pivovarem určených k demolici, kde by bylo možné vybudovat parkoviště nejen pro cestující využívající vlakovou dopravu. Pro oživení společenského života v centru navrhujeme zlevnění či bezplatné vydávání povolenek ke stavbám zahrádek a vánočních, farmářských a jiných trhů. Městský mobiliář proto doplníme o jednoduché jednotné dřevěné stánky, které budou využitelné při rozmanitých příležitostech. Souborem těchto opatření by centrum města ožilo a mohlo lépe sloužit k pestrému společenskému životu a volnému času obyvatel.

Relaxační zóna na náplavce pod nádražím

Velký a doposud nevyužitý potenciál spatřujeme ve využití nábřeží a přilehlé náplavky pod nádražím. Tento úžasný prostor chceme účinně, jednoduše a nepříliš nákladně oživit pomocí mobilních kontejnerových stánků s posezením podobně jako je tomu u Manifesto Marketu nedaleko Masarykova nádraží v Praze.

3. Volnočasové aktivity

Považujeme za nezbytné podporovat kulturní, společenské a sportovní akce v našem městě.

Podpora kulturních, společenských a sportovních akcí

Město by mělo i nadále podporovat kulturní a společenské akce různého charakteru. V případě podpory sportovních klubů a akcí je pak třeba zaměřit se na především na sportovní aktivity mládeže. Systém podpory však musí být stabilní, spravedlivý a dlouhodobý.

Denní místnost pro školní mládež

Pro žáky základních a středních škol navrhujeme otevření denní místnosti, která poslouží k bezpečnému využití času mezi školou a odpoledními kroužky. V centru v současnosti nejsou žádné prostory, kde by studenti mohli trávit volný čas při čekání na kroužky, autobus či při volných hodinách. Místo, kde by se mohli navzájem doučovat, psát úkoly nebo společně vypracovávat projekty do školy. V současné době je možné využít pouze knihovnu, což není ideální.  Proto navrhujeme vyčlenit pro tyto účely prostor v centru města, např. v budově knihovny, městského úřadu, nebo v některé škole.

4. Mobilní aplikace pro město

Prosadíme moderní přístup k nejrůznějším informacím a zavedeme možnost elektronické komunikace s úřadem.

Mobilní aplikace umožňující rychlý a snadný on-line přístup ke všem důležitým a aktuálním informacím ve městě

Plánujeme vytvoření mobilní aplikace, která obyvatelům umožní on-line přístup ke všem důležitým a aktuálním informacím a dále bude sloužit například k platbě parkovného, hlášení problémů nebo ke sjednání schůzky na úřadě. Tuto aplikaci a veřejnou Wi-Fi síť u klíčových památek by využili k orientaci ve městě také turisté.

Mobilní aplikace navíc nepředstavuje velkou zátěž pro rozpočet města. V této souvislosti se jako nejhospodárnější varianta jeví využití existující aplikace „inCity“ (www.incity.cz), kterou využívají Litoměřice, Mělník, Ústí nad Labem a dalších zhruba 40 měst. Výhodou aplikace je rovněž možnost implementace cizích jazyků.

5. Celkový rozvoj města

Nesmíme upínat pozornost jen do centra města. Důležitý je celkový rozvoj, proto se zaměříme na opomíjené městské části a na dlouhodobé problémy.

Podpora opomíjených městských částí

Pozornost vedení města se i přes líbivé volební sliby stále upíná především do centra a zapomíná se na Bezděkov či Podlusky. Právě proto se chceme zaměřit na investice do těchto opomíjených městských částí s cílem zlepšit tamní infrastrukturu a zpříjemnit každodenní život obyvatel.

Dětské hřiště na Bezděkově vedle kolejí je třeba bezodkladně oplotit, aby mohlo lépe sloužit svému účelu. Chodníky jsou na mnoha místech v havarijním stavu, přechody byste hledali marně, veřejná prostranství jsou zanedbaná. Park u základní školy Krabčická by neměl být jen místo k třídění odpadu. Revitalizaci si jistě zaslouží i Sladkovského náměstí.

V těsné blízkosti potoku Čepel v Podluskách v minulosti fungoval antukový tenisový kurt nacházející se na pozemku města. V současnosti se však o tento prostor dlouhodobě nikdo nestará a kurt i jeho okolí leží ladem. Proto plánujeme vybudování multifunkčního hřiště a revitalizaci jeho okolí. Kromě nového sportoviště navrhujeme rovněž vybudování malé klidové zóny v okolí kurtu s možností posezení či dětského hřiště.

Každá část našeho města by zasloužila pozornost. Dost často by pomohly drobné opravy, úpravy či doplnění. Ne vždy je třeba milionových investic, na které přijde řada jednou za mnoho let. Občané většinou netouží po megalomanských projektech, ale zajímají se o rozumná řešení svých každodenních problémů. Slibujeme, že budeme otevření návrhům a potřebám obyvatel.

Výstavba nové smuteční síně

Chybějící smuteční síň je v Roudnici nad Labem dlouhé roky diskutovaným tématem, ale její stavba se přes opakované sliby vedení města stále odkládá. K realizaci rozlučkové síně prostřednictvím soukromého investora mělo naposledy dojít v loňském roce, ale znovu se nic neděje. Vedení města tuto situaci musí urychleně řešit a zasadit se o vybudování důstojné smuteční síně, protože současný stav je dále neudržitelný. V souvislosti se smuteční síní je třeba řešit také dopravu a parkování v blízkosti hřbitova. Město sice několik týdnů před volbami začalo se stavbou nového parkoviště, ale nadále plánuje zachovat obousměrný provoz na příjezdové komunikaci. V tomto případě navrhujeme zjednosměrnění této komunikace (bude sloužit jen pro příjezd) a vybudování nové odjezdové komunikace s napojením ke kruhovému objezdu u Kauflandu nebo vzadu za hřbitovem.

Dostavba letního koupaliště

Letní koupaliště v minulosti k našemu městu patřilo, ale už dlouhá léta chybí. Jako nejhospodárnější varianta se jeví vybudovat koupaliště v areálu krytého bazénu, jelikož je možné využít stávající technologie, čímž dojde k úspoře nákladů. Jediným problém tak zůstává riziko stavby v záplavové oblasti.

Pro více informací navštivte:

www.ods.cz/ms.podripsko

www.facebook.com/odsroudnice

www.instagram.com/ods_roudnicenl