4. ledna 2021

Ušetříme na daních, státu to prospěje

ODS splnila dlouholetý slib zrušení nesystémové superhrubé mzdy a snížení daní a následná diskuse byla velmi intenzivní. Původní zavedení superhrubé mzdy bylo dočasné a mělo skončit v prosinci 2014.

Jenže vláda vedená ČSSD s Andrejem Babišem v křesle ministra financí zákon změnila a skrze superhrubou mzdu si tak zvýšila výběr peněz. Díky tomu a hospodářskému růstu měla víc peněz, než uměla efektivně spotřebovat.

Každý rok vybral stát o nějakých sto miliard víc. Všimli jste si, že by stát zlepšil své služby úměrně tomu, jak moc mu narostly příjmy? Pokud někdo tvrdí, že ODS je nezodpovědná, když zrušením superhrubé mzdy nechá lidem o 80 miliard více, měl by také říct, v čem bude stát lepší, když ty peníze dostane. Neříkejme, že chceme živit otesánka, který si na svou spotřebu bude půjčovat na úkor dětí. Chtějme stát, který si menší rozpočet dokáže ošetřit menší aktuální spotřebou.

Stát potřebuje dietu, ODS navrhla úspory

ODS také do Poslanecké sněmovny předložila návrh, jak v rozpočtu na rok 2021 ušetřit 80 miliard. Ostatně ODS v posledních letech vždy přišla s návrhem, jak rozpočet státu upravit, aby byl vyrovnaný. Minulý rok to byly úspory za 46 miliard. Ty však ve sněmovně nepodpořili ti, kteří dnes ODS nejhlasitěji kritizují.

Na jaře se ODS vší silou snažila zabránit schválení rozpočtu se schodkem 500 miliard. Tvrdili jsme, že taková hodnota není odůvodněná. Čas nám dal za pravdu a pravděpodobně za chvíli budeme poslouchat Andreje Babiše, kterak se bude chlubit, že hospodařil s „mnohem“ menším dluhem, byť čísla jen tak odhadoval.

Řada lidí argumentuje, že v době koronakrize je nezodpovědné brát peníze státu. Takže stát v době krize šetřit nemusí? A co lidé, kteří jsou také koronakrizí postiženi? Podnikatelé, drobní živnostníci, zaměstnanci? I pro ně znamená koronakrize výpadek příjmů. A šetřit musí.

V době krize je ideální doba podpořit domácnosti tím, že jim stát nechá více peněz. Je lež, že jsou to peníze státu. Jsou to peníze vydělané námi, které nedovolíme státu přerozdělit.

Řekněme si to na rovinu: zrušení superhrubé mzdy nechá peníze těm, kteří je vydělali; zrušení superhrubé mzdy je odmítnutím bianko šeku pro vládu, která neumí hospodařit. Více lidem, méně státu. Za mě dobrá zpráva.

Jiří Kozák

Zastupitel města Říčany