4. ledna 2021

Společná koalice Klidné město x ODS

Byť se může zdát, že zmínka o koaličním vládnutí KM a ODS v letech 2010 - 2014 je čistě účelová, jsem osobně přesvědčen, že právě tato společná koalice položila pevné základy budoucích aktivit i volebních úspěchů Klidného města, potažmo Vladimíra Kořena.

Naše koaliční spolupráce byla zpočátku takřka idylická, spojovali nás společné zásadní úkoly, jako byla stabilizace městských financí, zeštíhlení a zefektivnění úřadu, úspěšně jsme řešili například aukce cen energií, rozvíjeli jsme spolupráci s partnerskými městy, lidsky jsme si rozuměli. A i když jsme početně tahali za významně kratší konec pomyslného provazu, náš přesah do tzv. velké politiky (ODS byla tehdy ve vládě) i do vedení kraje a aktivní odborná činnost našich členů ve výborech a komisích, z nás činil rovnocenné partnery. Postupem času však nabývala na významu hlavní ideová teze Klidného města, kterou nejlépe vystihuje úryvek z hodnocení 2 let společné koaliční spolupráce z pera V. Polánského, předsedy KM:

„Nejdůležitějším cílem pro toto volební období zůstává regulace rozvoje Říčan tak, aby se trvale zachoval jejich unikátní zahradní charakter. Dalšími prioritami jsou také hospodaření města, práce úřadu…“

I z naší strany však již zaznívaly drobné výhrady - viz citaci z hodnocení stejných 2 let spolupráce, kterou jsem uvedl ve vydání vánočního Buldoga v roce 2012:

„I když máme pouhé dva členy zastupitelstva, oproti 10 zastupitelům KM, osobně mám pocit, že odvádíme víceméně rovnocenné penzum práce. Spolupráce se zástupci našeho koaličního partnera v čele s Vladimírem Kořenem je korektní a založená na vzájemné důvěře. Občas se však nemohu zbavit dojmu, že se pan starosta, veden svou odpovědností a nesmírnou pracovitostí, snaží mít tzv. vše pod kontrolou. A to je při rozměrech města, potažmo městského úřadu, bezesporu velmi vyčerpávající…“

Přílišná regulace až konzervace rozvoje Říčan, rozdílný přístup k posilování infrastruktury i rozpory v mediální komunikaci postupně vedly k určitému odcizení obou stran a ukončení možnosti další koaliční spolupráce.

I přes postupně narůstající rozpory však byl v letech 2010 až 2014 vykonán obrovský kus práce a některé projekty a záměry pak byly dotaženy či realizovány v dalších letech, kdy už Klidné město de facto vládlo samo.

Zde je třeba korektně doplnit, že Klidné město se svým ziskem přes 55% hlasů ve volbách v roce 2014 již ODS či kohokoliv jiného ani nepotřebovalo…

Ing. Tomáš Kořán

Předseda Osadního výboru Kuří