4. ledna 2021

Nižší daně pro všechny jsou šancí na lepší hospodaření veřejných rozpočtů

Se snížením daní pro všechny zaměstnance se okamžitě objevily obavy, že se zhroutí rozpočty měst a obcí. Je pravda, že občané zaplatí na daních méně peněz a stát, kraje a obce utratí méně. Na druhou stranu je však třeba přiznat, že výpadek bude návratem k výší příjmů o nějaké dva tři roky zpět. Stát v posledních letech vybral každý rok o necelých 100 miliard navíc. V roce 2014 měl stát příjem 1133 miliard, loni to bylo už 1523 miliard. Těch 80 miliard, které stát na superhrubé mzdě nevybere a zůstanou lidem, opravdu není zásadní část rozpočtu.

Co je nepříjemné, je časování změn. Pár dní před koncem roku nebylo jasné, jak se bude příští rok danit. Jak pro firmy, tak pro veřejné rozpočty je to komplikace. ODS podala návrh na zrušení superhrubé mzdy už v srpnu 2018. Byl by dostatek času veřejné rozpočty na snížené příjmy připravit. Bohužel vláda v čele s Andrejem Babišem byla tak dlouho urputně proti, až sám Babiš nakonec navrhl podobnou změnu, která prošla s posledními dny roku.

I tak je dobře, že konečně ke zrušení superhrubé mzdy došlo. Právě v ekonomicky obtížnějších časech, jako teď v době koronakrize, je potřeba lidem pomoci a nechat jim více peněz. Právě v tuto chvíli je ideální doba, aby stát osekal své výdaje, stal se menším a efektivnějším. Za léta vlád ČSSD a ANO už jsme si zvykli, že stát utrácí, aniž by přemýšlel. Je čas tento experiment ukončit a nechat na lidech, co se svými penězi udělají. Obzvláště teď, kdy je většina z nás postižena vládním chaosem při zvládání pandemie. ODS v šetření ukázala cestu a do Poslanecké sněmovny poslala návrh, jak ušetřit v rozpočtu 80 miliard.

Zmenšení objemu peněz pro stát, kraje a obce není zničující. Je naopak příležitostí zamyslet se nad tím, jak po časech nebývalého blahobytu peníze ušetřit, služby zefektivnit a stát zeštíhlit. A věřím, že to zvládneme i v Říčanech. Výpadek ze zrušené superhrubé mzdy se bude v Říčanech pohybovat v milionech korun, což v říčanském rozpočtu dělá plus mínus jedno procento celkových peněz. To se dá.

Přeji vám v právě začínajícím roce hodně úspěchů, rodinné pohody a zdraví.

Jiří Kozák

Zastupitel města Říčany