13. července 2020

Přihlasme se k Říčanům

Koronakrize a její následky nám ukazují, jak blízko mají obce ke svým občanům. V okamžiku, kdy selhal stát, obce dokázaly zajistit dodávky hygienických pomůcek, postarat se o nejohroženější.

Když opadlo to nejhorší, začaly obce přemýšlet i o výpadku financí, který přijde se zpomalením ekonomiky a nižším výběrem daní. Do toho přišla další rána, když vláda přehodila část odpovědnosti za pomoc podnikatelům na rozpočty obcí. Jenom tahle položka pro Říčany může znamenat podle odhadu Sdružení místních samospráv minus zhruba třináct milionů.

Ve snaze zmírnit ohrožení obecních rozpočtů navrhl místopředseda ODS Martin Kupka 20. dubna, aby vláda dala každé obci tisíc korun na občana a krajům čtyři sta korun na hlavu. Andrej Babiš a jeho vláda to opakovaně odmítli jako blbost, aby pak sami navrhli 8. června dvanáct set korun za každého obyvatele.

Pro Říčany je to dobrá zpráva. Do rozpočtu to znamená plus devatenáct milionů, bude-li to opravdu schváleno. Jenže by to mohla být zpráva ještě lepší, kdyby každý, kdo v Říčanech žije, byl i občanem města. Odhaduje se, že v Říčanech žijí zhruba dva až tři tisíce nepřihlášených lidí. Jen na této jednorázové dávce by to mohlo být plus tři miliony. Systémově je to ale daleko větší číslo, protože Říčany přicházejí kvůli nepřihlášeným obyvatelům o desítky milionů korun ročně (na jednoho obyvatele Říčan jde z Rozpočtového určení daní zhruba 10 tis. korun ročně)

Už v roce 2014 uspořádalo město kampaň Natrvalo je to lepší. Od té doby se toho bohužel moc neudálo. Snad jen kampaň na popelnice zdarma, které nakonec zdarma stejně nejsou. Zástupci města, podle mě dost nešťastně, občas zmiňují, že každý nový obyvatel Říčan stojí město desítky, ne-li stovky tisíc. To kampani za trvalé přihlášení moc nepomáhá.

Teď máme jeden naprosto konkrétní příklad, jak Říčany budou tratit, protože ne všichni jsou ve městě přihlášení. Pomozte prosím městu, ve kterém žijete. Přihlaste se k Říčanům. Díky!

Jiří Kozák

Zastupitel města Říčany