5. února 2020

S péčí řádného hospodáře?

Na prosincovém zastupitelstvu se řešily dva zásadní materiály. Návrh rozpočtu na příští rok a převedení bytů na Komenského náměstí. Obě témata měla společného jmenovatele, a to péči řádného hospodáře.

Ta by měla být pro každého z nás samozřejmostí při správě čehokoliv. Bohužel se za tuto formulku občas někteří jen schovávají a o řádné péči lze úspěšně polemizovat. Jako v případě odpovědi na můj dotaz zohlednění výpadku cca 10 mil. Kč z příjmové stránky v předloženém návrhu rozpočtu. Některé radary jsou totiž několik měsíců vypnuté, protože u některých úsekových měření vypršela smlouva a nebyly zatím přesoutěženy.

Je alarmující, že vedení města nevnímá jako problém výpadek několika miliónů z předpokládaných příjmů. Propad prý nahradí z úsekového měření na dálnici. To ale přeci není odpověď! Město prostě přichází zhruba o 10 mil. korun, se kterými v rozpočtu počítá. Tyto peníze budou v rozpočtu jednoznačně chybět bez ohledu na výši vybraných pokut z dálničního radaru. Proč situace nastala, kdo za ni může, jak bude řešena a jak město zabrání do budoucna těmto a podobným šlendriánům jsem se nedozvěděl. Místo toho jsem byl jízlivě pochválen, že jsem změnil názor na radary.

Nezměnil. Nejsem příznivcem radarů na nesmyslných místech. Radary by měly sloužit především jako prevence a regulace nebezpečných úseků, nikoliv jako významný zdroj příjmů, nebo chcete-li kasička. Vybírání neúměrně vysokých pokut od 900 Kč už za malé překročení rychlosti, a to i v místech, kde se o bezpečnosti nemůžeme bavit, nelze nazvat jinak.

Obhajoba, že nešlo vysoutěžit dříve, není pravdivá. Vědělo se, kdy smlouvy vyprší. Ostatně i proto se lze lehce dopočítat výše tohoto propadu.

Vraťme se ale výše k převodu bytů. Není mi znám příklad z jiného města, které před dvaceti lety čerpalo stejnou dotaci, kde by závazek nebyl naplněn. Klidné město se rozhodlo, že chce byty převést/prodat za více než stokorunu. Způsob hledání řešení soudní cestou nepovažuji za správný. Vedení města mělo hledat způsob, jak byty převést podle původního závazku. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

Odvolávat se tedy na péči řádného hospodáře, když nechci dodržet závazek převedení bytů za zbytkovou symbolickou hodnotu, zpochybněnou až těsně před vypršením dvacetileté lhůty, a na druhé straně mávnout rukou nad nevybráním desítky miliónu korun, je přinejmenším hloupé.

Ing. Miloslav Šmolík, MSc.

předseda místního sdružení
krajský a říčanský zastupitel