24. června 2021

Strategie nám říká proč, kam, kdy a jak

(Pětka) Reakce na otázku měsíce: V čem spatřujete hlavní přínos Strategie 2030+?

Dokument Strategie rozvoje MČ Praha 5 2030+ je průlomový dokument, který změní uvažování o rozvoji Prahy 5 a nastartuje potřebné změny v procesech řízení. Měl by být zárukou kontinuity a stability a také toho, že radnice bude pružně reagovat na potřeby obyvatel a také na nové příležitosti, které život přinese. To bude umožňovat pravidelná a průběžná práce jak zastupitelů, tak úředníků. Po celý každý rok bude docházet k vyhodnocování plánů a procesů a na základě toho se budou definovat nové cíle a přijímat nová opatření, která budou reflektovat vývoj ve společnosti. Strategie také bude sloužit jako zdroj informací o Praze 5. Už nyní slouží jako podklad pro materiály, které se předkládají při žádostech o dotace nebo které si vyžaduje hlavní město.

Nejcennější na dokumentu je způsob jeho zpracovávání. Široké zapojení zastupitelů, odborníků, úředníků a obyvatel Prahy 5 a mnoho veřejných projednávání by měly být zárukou jeho kvality a trvanlivosti. Ač na počátku mnoho mých kolegů nevěřilo, že se tak ambiciózní dokument podaří dokončit, díky vytrvalosti a pracovitosti paní starostky dnes máme „kuchařku“, která může udělat z naší městské části moderní vizitku metropole.

Vladan Brenčič

místopředseda MS ODS Radlice