6. listopadu 2017

Co se dělo na posledních dvou zastupitelstvech ...

Na posledních dvou zastupitelstvech Ostravy- Jihu proběhlo několik věcí, které si zasluhují krátký komentář.

Díl první - Změny

Rezignoval nám nepopulární radní Rostislav Hřivňák z ČSSD. V zastupitelstvu i v radě jej nahradil stranický kolega Vítězslav Sliž. Místostarostka Věra Válková z ČSSD po svém akčním „vedení“ odboru dopravy a komunálních služeb o tento odbor v rámci koalice přišla, aby místo něj dostala do gesce výkon státní správy v oblasti sociální péče, kde by neměla až tak moc co zkazit, jelikož z její pozice nemá prakticky co ovlivnit. Zdůvodnění Adama Rykaly situaci vystihuje asi nejpřesněji, co se odbornosti paní Válkové týče, tzn. „jsme sociální demokracie, tak máme mít sociální odbor“. Pevně věříme, že pod správou lidovců bude odbor dopravy a komunálních služeb konečně trošku fungovat. Další a asi náhodnou změnou je skutečnost, že poté, co radní Rykala z ČSSD přišel o plat poslance (již tuto funkci nevykonává), přihodil své tchýni Evě Petráškové, která sedí za ČSSD rovněž v zastupitelstvu, aspoň placenou funkci v kontrolním výboru.

Díl druhý - Investice

Skoro by se dalo říci, že se neinvestuje. Je super, že si občané mohou „hrát“ v participativním rozpočtu se 7mi miliony – a určitě to je správně, nicméně jedná se pouze o malé procento investičních peněz. Investiční odbor vedený Františkem Dehnerem z ČSSD je sice se svou prací nadmíru spokojen, nicméně po letmé procházce obvodem si můžeme položit otázku proč. Nejsou vidět nové veřejné stavby, nová velká parkoviště, nové komunikace, nová či opravená obecní infrastruktura. A čísla tomu dávají za pravdu. Investiční rozpočet je ve třetím kvartále roku čerpán na cca 30 %, tudíž tvoříme obrovský přebytek – odbor argumentuje tím, že jsou peníze vázány na akce, které snad teprve budou, nicméně toto nám veden radniceí říká již tři roky po sobě a stále nic extra nového nepřichází. Na konci volebního období bude v rozpočtu neutraceno dle odhadů až 300mil - za tyto peníze jsme mohli mít opravené chodníky, podchody, domy, parky ……

Díl třetí - Úspory? Asi těžko….

Na posledním zastupitelstvu padl z opozice návrh, aby předseda kontrolního výboru vykonával svou funkci jako neprofesionální politik – tzn. stejně jako předsedové všech ostatních výborů a komisí. Ušetřil by se plat cca 45tis měsíčně, kterým si vedení „kupuje“ přízeň opozičních komunistů. Vedení radnice ANO – ČSSD tento návrh nepodpořilo, tudíž i když nikdo za 3 roky nevysvětlil, za co je předseda kontrolního výboru Mařák (KSČM) takto štědře placen, bude tak placen minimálně ještě rok – tak snad mu to pomůže k tomu, aby se zbavil vlastních dluhů a insolvence.

Doslov

Poslední perlička se týká opakované lži, která se ale nestává pravdou. Na facebookovém profilu obce se vedla živelná diskuze ohledně uzavírky ulice Horní během rekonstrukce (úsek od radnice po rondel). Tato oprava je potřebná a je dobře, že probíhá. Stejně tak by se dalo pochopit, že naše radnice na tuto opravu zapomněla obyvatele upozornit, třeba na internetu nebo v Jižních listech – chybovat je lidské. Nicméně chabá alibistická argumentace pana starosty ve stylu „to my ne, to zlé město“ je pro pana starostu naprosto typická. Dovolím si jen uvést na pravou míru, jak to je doopravdy. Je dobře, že se silnice opravuje – aspoň někdo na území našeho obvodu investuje do oprav (město potažmo městské komunikace). Není pravda, že to obvod nevěděl a tudíž nemohl informovat občany – celou věc totiž připomínkoval, resp. mohl připomínkovat, jelikož celou rekonstrukci povoloval v rámci řízení. Nicméně z Jihu víme, že když se pan starosta „splete“ a třeba za to ani nemohl, protože to měla v té době v gesci ještě místostarostka Válková, raději než by řekl „něco mi uteklo,“ tak to hodí na někoho jiného, v tomto případě na město.

Jan Dohnal - zastupitel za ODS