15. ledna 2016

Jižní listy? Spíše ČSSD s koblihou v puse píše občanům…..

Když jsem si poprvé vzal do rukou Jižní listy, musel jsem je odložit. Poté co jsem dospěl k názoru, že tuto šaškárnu nemyslí naší radní vážně, a že se vlastně obecní zpravodaj transformoval do politické satiry, jsem si dal tu práci je pročíst.

Nejprve krátká reakce na slovo starosty, dlouhá by na tento výlev byla zcela zbytečná. Chlubí se nám zde zejména regulací hazardu – k tomu mu gratuluji, protože to ČSSD (coby jejich největší kamarád) několik let na půdě města účinně blokovala. Střízlivěji se již dívám na technické služby, které vznikají bez jakékoli vize. Nebo už dnes někdo ví z čeho budou financovány? Dnes na sebe převzaly agendu „zametání ulic“, kterou ale ve stejném režimu dělala zrušená Majetková správa, takže ano – vezmeme fungující organizaci Majetkové správy, vezmeme jim správu bytů, přejmenujeme je na Technické služby a můžeme si odškrtnout splněný volební slib J – tolik ke vzniku technických služeb.

V další části se starosta zmiňuje o destruktivním chování opozice – nevím, jak může být opozice destruktivní, když má koalice ANO-ČSSD-lidovci jasnou hlasovací většinu. Nebo nám školy zcela bez koncepčně ruší opozice? Nebo snad opozice nechala obvod zarůst trávou? Nebo snad opozice rozhoduje podle hvězd?

Pokud pan starosta hovoří o napojení části opozice na kmotry, tak by to měl více konkretizovat. O napojení opoziční ODS nic nevím, členové Ostravaka mi taky jako kmotři nepřijdou, u komunistů nevím, ale třeba má pan starosta lepší informace. Pokud starosta píše o vyvádění peněz z rozpočtu obvodu, tak tím nejspíše myslí zakázky, které zadává dnešní radnice z ruky bez výběrového řízení. Třeba jako audit u ErnstYoung na Majetkovou zprávu – i kolegové z ANO na městě na podobnou zakázku vypsali tendr. Na Jihu? Stačí se se zástupci vítězné firmy potkat v Praze v hotelu a šup, náklady na výběrovku jsou hned nižší…..

V bilančním článku se dá pozitivně hodnotit zveřejnění hlasování a videozáznamy. Horší je to už s odpovídáním členů vedení radnice na dotazy položené na zastupitelstvu. Jak mám také chápat otevřenost radnice, když novým jednacím řádem je fakticky znemožněna jakákoliv diskuze na zastupitelstvu. Diskuze probíhá vždy do doby, než ji radní Hrivňák navrhne ukončit – už se mu to dokonce povedlo i dříve, než diskuze vůbec začala. Velké finále akce „otevřená radnice“ bylo vytlačení občanů z jednání zastupitelstva přivolanou městskou policií – gratuluji! Otevřená radnice, jakou by nám záviděli i v KLDR.

V ostatních oblastech, a to včetně investic do obvodu, se může stávající Rada pochlubit už jen kinem Luna, které ale zdědila po předchozím vedení. Umí se pochlubit třeba i rekordními dotacemi do školství, které byly ale „zúřadovány korupčním a zcela neschopným vedením v letech 2010-2014“. Co v sebechvále vypadlo je ale nevyužití slíbené dotace na kompletní rekonstrukci ZŠ kosmonautů 15 a neschopnost získat peníze na rekonstrukce z magistrátní kasy.

Obdivuhodné je kolik z prostoru obecního, z daní placeného zpravodaje, je radnice ochotna věnovat propagování magazínu Lečo J. Možná se dá domluvit PR i pro jiné časopisy…. zkusíme…..

Obhajoba zbytečných placených funkcí na Jihu je taky srandovní. Srovnávat setinovou agendu městského obvodu, kde „naštěstí“ řadu věci zabezpečuje mnohem kompetentnější magistrát města Ostravy, se statutárními městy Olomouc či České Budějovice ve mně vzbuzuje obavy, jestli vůbec někdy někdo z radních držel v ruce „zákon o obcích“ – určitě doporučuji přečíst. V horším případě se jedná o účelovou manipulaci.

Článku o policejní ochraně poslance Adama Rykaly se nemíním ani věnovat J. Jsem přesvědčen, že místo tohoto naprosto bezobsažného sdělení, zde mohly být užitečnější informace z dopravy nebo třeba i prázdné místo J . Z tohoto článku jsem nabyl dojmu, že tady máme „bandu spravedlivých“ myšleno Radu, která bojuje s nasazením vlastního života s mafií J přitom proti nim stojí jen „semetriky“, co mají děti na zrušené škole, lidé s alergií co jim vadila vysoká tráva atd. – však k číslům za zeleň se ještě vrátíme, jsou opět manipulativně uvedena….

Jan Dohnal - zastupitel za ODS