15. dubna 2016

Důvody, proč podporuje ODS referendum na Jihu

- vadí nám arogance vedení radnice vůči lidem a naprostá neochota s občany obvodu diskutovat. Budeme konkrétní – při doslova „zmršené údržbě zeleně“ z r. 2015 přišlo na zastupitelstvo velké množství nespokojených občanů – povinností zastupitelů bylo tyto občany minimálně vyslechnout, místo toho koalice naprosto nepochopitelně bránila diskuzi na téma, které lidi „přilákalo“ a zcela úmyslně diskuzi odsunulo do pozdních hodin… Proč?

- vadí nám naprosto nesmyslný počet placených „bafuňářů na radnici“. Máme zde 7 uvolněných radních a koupeného předsedu kontrolního výboru za komunisty – tzn. 8 placených bafuňářů s platem cca 50.000 měsíčně - přitom např. místostarostka Tichánková souběžně se svým „uvolněním“ vesele pracuje i ve svém civilním zaměstnání - ano zákon neporušuje - ale je zvolena za hnutí ANO, a my se ptáme…. to je ta nová politika, co hnutí slibovalo? Nechat se za 50.000 měsíčně uvolnit z práce pro výkon funkce a dál vesele podnikat, jako by se nechumelilo?
 
- vadí nám personální čistky na úřadě a dosazování různých kamarádů do uvolněných míst
 
- vadí nám bezdůvodné vyloučení zástupců ODS a Hnutí Ostravak z komisí,,,
 
A ohledně slučování Mitušek? Tady nám vadí naprosto vše, co kolem toho naši „konšelé“ dokázali....
 
-  na listopadové zastupitelstvo přišlo cca 250 naštvaných rodičů a zaměstnanců školy, vedení jim totiž nějak zapomnělo říci, že hodlá školu zavřít, radnice svolala schůzku s rodiči, ale na rušenou školu nikdo z našich politiků nedorazil….nestálo jim to za to, je přece jednodušší na adresu rodičů říci, že se jedná o hysterické semetriky a najaté herce místních kmotrů…..no a aby se k tomu moc nediskutovalo, hned v úvodu se změnil jednací řád zastupitelstva, který diskuzi občanů ale i opozice téměř zakázal.
 
- na prosincové zastupitelstvo se již radní připravili, z radnice vytvořili pevnost, když zabránili pomoci městské policie vstupu občanů do jednacího sálu. Argumentovali tím, že by budova spadla, ale spíše si myslím, že chápali, že by je lidé mohli třeba naopak „vynést v zubech“…., tady starostův pud sebezáchovy chápu. Nepomohlo, že jsme chtěli, aby se jednalo v K-TRIU, kam by se všichni vešli,, slyšeli jsme jen, že tam nebyl volný sál… poté, co paní ředitelka K-TRIA někde utrousila, že by nebyl problém sál pro jednání zastupitelstva uvolnit, přišla kontrola hospodaření z radnice, která konstatovala, že je nekompetentní a paní ředitelka byla zcela nečekaně odvolána…. No co, další flek pro stranického kámoše….
 
- přesto, že zastupitelé věděli již během prosincového zastupitelstva, že existuje petice za zachování Mitušky, která má cca 8000 podpisů a že se vystavují hrozbě svolání referenda, tuto skutečnost ignorovali a školu zrušili
 
- v lednu 2016 situace vygradovala… občané nasbírali dostatek podpisů pro svolání referenda a situací se začala zabývat i ministryně školství Valachová – což určitě není běžný postup. Na oficiální jednání s paní ministryní na radnici nebyla opozice úmyslně vedením radnice pozvána, naštěstí jsme se o jednání dozvěděli přímo z ministerstva, a tak jsme mohli na místě uvádět polopravdy a nesmysly ze strany vedení na pravou míru. Následovalo jednání paní ministryně s rodiči přímo na škole, v jehož závěru paní ministryně kulantně řekla, že celé slučování nebylo „příliš šťastné“.
 
- Co nás štve? Dodnes nevíme, na základě čeho byla škola zrušena… tušíme, že to někdo z vedení viděl ve hvězdách, ale prostě argument pro zrušení zrovna Mitušky jsme nedostali žádný a „plky,“ o které rušení školy opírají, jim „rozstřílejí“ i děti ze 7. třídy… Po aktu zrušení školy se začíná tvořit koncepce školství na Jihu, ale neměla by tato koncepce předcházet nevratným krokům, jakým je třeba rušení Mitušky?
 
Slovy radního Hřivńáka, který když už teče do bot, řekne : „To nééé Rada, to zastupitelstvo.“ Ano, má pravdu. Nekompetentní řízení radnice způsobují radní (jmenovitě za hnutí ANO : starosta Bednář, místostarostka Tichánková, radní Langrová a Šimík, za ČSSD místostarostové Válková a Dehner, radní Rykala a Hřivňák a za lidovce místostarosta Staněk) nicméně všechny tyto nekompetentní kroky jim v zastupitelstvu schvalují zastupitelé za ANO, ČSSD a KDUČSL.
 
V referendu, které oprávněně získalo „přízvisko“ PROTI AROGANCI, musíme vedení obvodu ukázat, že jsou tady pro lidi a že si nemohou dělat, co chtějí jen proto, že zrovna mohou !!!
 
Jan Dohnal - zastupitel Ostravy Jih