10. srpna 2017

Ivona Klímová končí jako ředitelka ZŠ Formana

Ivona Klímová se rozhodla po více než 20 letech v čele školy dobrovolně ze své funkce odejít, kvůli tlaku, který na ni vyvíjelo současné vedení radnice obvodu, zejména Adam Rykala. "Jeho tlak v osobní rovině začíná škodit škole. Před tím ji chci ochránit. Proto odejdu," uvedla Klímová.

Mnoha lidem Ivona Klímová doslova vyrazila dech, když se na jejím Facebookovém profilu objevilo toto prohlášení:

Vážení přátelé, milí kolegové a spolupracovníci,

po dlouhé a zralé úvaze jsem se rozhodla rezignovat na funkci ředitelky školy a k 28. 2. 2017 v této funkci končím. Svou práci jsem vykonávala s velkou láskou, plným nasazením a obrovským nadšením, neboť škola Formana byla takovým "mým dítětem", které jsem vedla od jeho samého zrození. Snažila jsem se respektovat názor druhých, se kterým jsem nemusela vždy souhlasit, ale cílem bylo se domluvit, protože se jednalo především o školu, děti a zaměstnance v ní. Zastávám však názor, že lidí, se kterými a pro které pracuji, si musím vážit pro jejich profesionalitu, přístup a jednání. To bohužel již neplatí 2 roky, po té co se změnilo nové vedení resortu školství na ÚMOb Otrava-Jih v čele s p. Rykalou, kdy nad profesionálním přístupem a tzv. zdravým rozumem vítězí osobní prospěch, naprostá nekoncepčnost vedení, osobní útoky a nepodložená obviňování. Každý člověk by měl znát svou hodnotu a nenechat se ponižovat, urážet a znevažovat svou práci. A protože jak se říká, i můj pohár tolerance a trpělivosti již přetekl, děkuji vám všem za spolupráci a vše dobré a odcházím, abych našla lidi a místo, kde si budou mé práce vážit.

Ivona Klímová je nejen dlouholetou ředitelkou školy, ale i zastupitelkou Jihu za ODS. Dřív byla i radní. Z opoziční lavice nejednou kritizovala koalici za její nelogické a často nesprávné postupy. Svou nelibost vyjádřila také jako jedna z mála nad zrušením ZŠ Mitušova 8, když nebyla hotová odborná koncepce školství. Radní si tehdy svůj krok odhlasovali a spustili vlnu útoků na "znepřátelené" ředitele škol v Ostravě-Jihu: Libuši Přikrylovou ze ZŠ Provaznická, Marka Pabjana ze ZŠ Kosmonautů 15 a právě Ivonu Klímovou. Na tyto školy dokonce rada vypsala forenzní audit, protože byla přesvědčena, že tam dochází k trestné činnosti. Když se proti tomu Ivona Klímová ohradila, označila ji radní Hana Tichánková za "potrefenou husu."

Adam Rykala a jeho kolegové Rostislav Hřivňák a Věra Válková dělali podle aktuálních informací vše proto, aby Ivona Klímová opustila své ředitelské křeslo. Nyní toho dosáhli.

Forenzní audit byl tehdy na základě oprávněných připomínek občana zrušen, radní Jihu si ale na školy výše zmíněných ředitelů nechali zpracovat alespoň klasický audit. Výsledky měly být hotové do začátku prosince. Do dnešního dne je ale nikdo neviděl, stejně jako koncepci školství. Jak je patrno z rozhodnutí Ivony Klímové, radnice se rozhodla tlačit na ředitele jiným způsobem - osobním nátlakem, neudělováním dotací či krácením rozpočtu školy. "Také zamítli naši žádost o dotaci na projekt bezbariérové školy, přitom tu máme invalidní žačku i několik rodičů a větší vozíky se nevejdou do výtahu," dodala pro MF Dnes Ivona Klímová. Deník požadoval také vyjádření radnice. Starosta obvodu Martin Bednář ale sdělil jen to, že na otázky bude reagovat Adam Rykala. "Práce paní ředitelky si vážím, vykonávala ji svědomitě a s velkým nasazením. Patří ji poděkování. Její rezignace a kritika mě mrzí. A překvapuje. Důvody neznám," uvedl Rykala. Zmíněná kritika je podle něj neoprávněná. "Zřejmě vychází z politického zaměření paní ředitelky, která neúspěšně kandidovala na starostku, podporovala neúspěšné referendum proti sloučení dvou škol a delší dobu kritizuje vedení radnice," dodal radní a ujistil, že obvod přistupuje ke všem školám stejně.

Přátelé, kolegové, ale i rodiče dětí, které ředitelka učila, Ivonu Klímovou v jejím nelehkém rozhodnutí podpořili a vyjádřili lítost nad jejím odchodem.

Renata P.: Dejme člověku moc a hned poznáme jeho povahu. Dejme člověku nevyléčitelnou nemoc a hned uvidíme jeho beznaděj. Bohatý ani chudý člověk nebude žít 100 let. Pevně věřím, že svým činem jste udělala zemětřesení na Jihu, protože nikdo to od Vás nečekal. Držím palce, ať potkáváte co nejméně bezpáteřních lidí. A to na úřadě Jihu jsou adepti na celkovou transplantaci včetně svědomí. I když Vás osobně neznám, myslím na Vás. Držte se...

Libuše P.: Ifčo, je mi velmi líto, žes byla donucena k takovému kroku. Naprosto však chápu, co tě k tomu vedlo. Jsem velmi ráda, že jsem s tebou mohla spolupracovat. Velmi si tě vážím nejen jako odborníka ve své profesi, ale hlavně jako člověka. Mám tě moc ráda a přeji ti, abys opět našla klid v duši, práci, která tě bude naplňovat tak, jako TVOJE škola Formana a kde si tě budou vážit. Hodně štěstí.

Petr P.: Nelíbí se mi, když slušní lidé musí ustupovat před hajzly. Kam to povede?

Václav F.: S paní ředitelkou se znám osobně a ručím za to, že je to slušný a poctivý člověk. A vedení radnice Ostrava - Jih (ANO a ČSSD) po dvou letech osočování a psychického nátlaku dosáhlo svého. Paní ředitelka rezignovala na svou funkci, ačkoliv celá škola za ní stála. Ale já to chápu, poctivě a velice profesionálně pracující člověk, sklízí od svých nadřízených (radnice) jen osočování a ponižování, nevidí potom další budoucnost na svém pracovišti jako přínosnou a nezbývá než odejít se vztyčenou hlavou. I já tímto paní ředitelce ZŠ Fr. Formana, Ivoně Klímové vyjadřuji svou podporu, přeji hodně štěstí na jiném působišti a věřím, že si najde práci bez neschopných nadřízených..

Martina M.: No páni.... jste pro mě nejschopnější ředitelka, pod kterou jsem kdy dělala a vzorem i pro mou současnou práci. To je mi moc líto. Rozumím Vašemu rozhodnutí, člověk musí sám uznat, kdy je boj s "mocí" marný a v rámci zachování dušeního zdraví hodit ručník do ringu. Přeji mnoho úspěchů v další profesní etapě.

Pavel J.: Dovolte složit poklonu jedné osobě, která pro tento obvod a občany v něm dost udělala. Která ač mnohokrát urážená radním Hřivňákem, který ve své nadutosti nepochopil, co to je být radním, vždy zachovala klidnou tvář a chovala se důstojně. Která své postoje vždy vysvětlovala a nepoužívala výrok tak oblíbený místostarostkou Tichánkovou: "My můžeme!" Tou osobou je ředitelka ZŠ F.Formana paní Ivona Klímová, která po mnoha letech, ve kterých úspěšně vedla školu a překonala mnohá úskalí školství, již neměla dost síly bojovat s aroganci mocných na radnici městského obvodu Ostrava-Jih a rezignovala na svou funkci. Je to škoda, protože každý schopný člověk je ztráta, ale snad najde uplatnění někde, kde si jejich schopností budou vážit a budou ji oceňovat nejen jako odborníka, ale také jako slušného člověka. Toho totiž radní našeho obvodu nejsou schopni.

* převzato z www.leco-ostrava.cz