21. listopadu 2013

Naše programové zásady

Místní sdružení ODS Náchod vychází ve své činnosti z programu Občanské demokratické strany. Naše programové zásady se snažíme uplatnit prací v Zastupitelstvu města Náchoda, ve výborech a komisích jako poradních orgánech Rady města Náchoda.

Našimi zastupiteli jsou:

Mgr. Věra Vlčková, členka ODS                                                        vera.vlckova@mestonachod.cz

MUDr. Jan Falta, bez PP                                                                       jan.falta@mestonachod.cz

Jiří Rudolf, bez PP                                                                                jiri.rudolf@mestonachod.cz

Komise a výbory:

Komise pro obřady a slavnosti: I. Šimurdová

Komise výstavby a územního plánování: M. Marek

Komise letopisecká a místopisná: V. Vlčková, I. Šimurdová

Komise dopravní: M. Bauer

Komise tělovýchovná: M. Bauer

Komise kulturní: V. Vlčková

Komise pro záměry města: J. Hovorka

Komise sociální a prevence kriminality: O. Frühaufová, H. Bauerová

Komise životního prostředí a čistoty města: I. Šimurdová

Komise pro obnovu lázeňství a cestovního ruchu: I. Šimurdová

Kontrolní výbor: J. Rudolf

Finanční výbor: V. Tichý

Sedmnáct principů moderní pravice podle Petra Fialy

Stabilní ekonomické a právní prostředí

V době ekonomické krize, ale i kdykoliv jindy potřebujeme stabilitu. Zachovejme to, co funguje, a reformujme pouze to, co se očividně neosvědčilo. U nutných reforem důkladně promýšlejme jejich účinek, konzultujme je s těmi, na něž dopadnou.

Promyšlené a spravedlivé nastavení daňové zátěže

Nastavme daně promyšleně a spravedlivě, nedělejme v nich neustále změny, které vedou k nepřehlednému daňovému systému. Daně musejí mít jasná, jednoduchá a dlouhodobě platná pravidla a mají být nízké. Zkušenosti ukazují, že při splnění těchto podmínek nedochází ve větší míře k obcházení daňové povinnosti a současně není podvazována aktivita občanů.

Méně byrokracie a nezodpovědných regulací a dotací

Stát by měl vstupovat do lidských aktivit jen tehdy, kdy je to skutečně nutné. Ne každý dobrý úmysl navíc ospravedlňuje použité prostředky.

Chraňme to, co funguje

Pravice se snaží respektovat přirozené rozdíly mezi regionálními a státními celky. Regulujme centrálně z Bruselu jen to, co je nezbytné pro jednotný vnitřní trh, další věci ponechme v kompetenci jednotlivých států. Přijetí eura je nákladné a není pro ně v současnosti dost dobrých důvodů. V době recese společná měna a centrálně stanovované úrokové sazby ekonomice nepomáhají, česká koruna je pro nás jistotou a výhodou.

Práce je hodnotou

Život bez práce má závažné individuální i společenské důsledky, a proto musí práci za důstojnou mzdu najít co nejvíce z nás. Ti, kteří pracují, se mají mít lépe než ti, kteří pracovat nechtějí.

Nezadlužená budoucnost

Není normální půjčovat si na běžnou spotřebu. Neměli by to dělat jednotlivci, rodiny, ale ani obce či stát. Nechceme-li se dostat do situace, kdy k tomu budeme přinuceni vnějšími tlaky za nevýhodných podmínek, musíme se snažit zastavit naše zadlužování na všech úrovních už nyní. Stát může bezplatně poskytovat jen to, na co získá prostředky od občanů; požadujeme-li nadstandardní služby, musíme být připraveni se na nich sami finančně podílet.

Podpora rodiny a výchovy dětí

Je potřeba usilovat o co nejlepší podmínky pro rodinný život, pro rodiny s dětmi. Rodina je významná nejen pro jednotlivce, ale pro celou společnost. Pravicová politika rodiny upřednostňuje. Mít rodinu nesmí být nevýhodou.

Solidarita je důležitá

Solidarita není slovo vyhrazené levici, princip solidarity byl a je pro lidské společenství podstatný. Důležité místo má solidarita bohatých s chudšími, zdravých s nemocnými, bezdětných s těmi, kteří mají děti, mladých se starými, zaměstnavatelů se zaměstnanci. Některé životní situace vyžadují speciální úctu a podporu. Musíme pečovat o ty, kteří se o sebe postarat nemohou, zajistit lidem důstojné stáří a kvalitní lékařskou péči.

Vzdělání znamená budoucnost

Vzdělaní lidé snadněji naleznou práci, jsou sebevědomější a lépe se přizpůsobují měnícím se podmínkám. Vzdělání je hodnota, která má individuální i společenský rozměr. Šanci na kvalitní vzdělání a uplatnění v životě si zaslouží všichni. Odpovědná politika musí hledat způsoby, jak zajistit dobré vzdělání na všech úrovních, jak dosáhnout toho, aby na školách působili dobří učitelé, které jejich práce baví. Se vzděláním souvisí i výchova, na níž nesmí rezignovat ani rodina, ani škola. Učme děti i sami sebe vzájemné úctě a respektu.

Poznání nás obohacuje

Kvalitní věda a rozvinutá výzkumná infrastruktura jsou důležitou podmínkou pro zahraniční investory. Přinášejí pracovní místa, zvyšují potenciál české ekonomiky a také vytvářejí motivační prostředí pro mladé lidi a vysoce kvalifikované odborníky. Špičková věda vyžaduje nejen dostatečné financování z veřejných i soukromých zdrojů, ale také otevřené, nebyrokratické a inovativní prostředí, v němž se může rozvíjet.

Kultura je bohatstvím společnosti

Kultura je u nás ve srovnání s jinými zeměmi podporována nesystémově a řízení kulturních institucí trpí častými zásahy politické moci. Pro kvalitní kulturu je potřeba promyšleně vytvářet podmínky, na nichž se stát podílí s obcemi, kraji i soukromými podporovateli.

Zdravé a příjemné životní prostředí

Pravicově cítícímu občanovi není jedno, v jakém prostředí žije. Není mu jedno, zda on a jeho blízcí dýchají otrávený vzduch, pijí znečištěnou vodu a jedí nekvalitní potraviny z dovozu. Úkolem pravice je hájit zdravé a estetické prostředí pro dobrý život naší i budoucích generací. K tomu patří i péče o krajinu a ochrana venkova, včetně domácího zemědělství. Určitě ale ne radikální ekologické postoje, které vytvářejí svět, v němž je člověk sám sobě nepřítelem.

Bezpečný stát, který neotravuje život slušným lidem

Bezpečí a svoboda jsou hodnoty, jež spolu budou neustále soupeřit. Pravice nesmí rezignovat ani na jednu z nich a opakovaně hledat správnou rovnováhu. Absolutní bezpečnost není možná, zato je docela dobře možné otrávit lidem život stále se rozšiřujícím systémem kontrol, sledování a pronásledování. Bezpečnostní aparát nemá obtěžovat slušné občany kvůli maličkostem, nemá narušovat jejich soukromí, ale má všemi silami stíhat skutečné zločiny.

Spravedlivé soudy a srozumitelné zákony

Úkolem politiky je vytvářet přehledné právní prostředí, v němž ubude prostoru pro dvojznačné a protikladné výklady zákonů, kde nebude zákon a právo protikladem přirozeného pocitu spravedlnosti, a kde bude každý vědět, co může, a co už ne.

Rozhodujme rozumně a odpovědně

Snažme se, aby nad rozhodováním v politice nezůstával rozum stát. Usilujme o překonávání úzce resortního pohledu, nepodléhejme tlaku lobbistických skupin a vykonávejme veřejnou službu odpovědně ve prospěch občanů.

Snadná řešení existují málokdy

Nenechejme se splést těmi, kdo mají na vše jednoduché recepty. V demokratické společnosti se k dobrým rozhodnutím můžeme pouze postupně dopracovávat. Stát a společnost nejsou firmy, aby mohly být jednoduše řízeny manažerskými metodami. Ve firmě se nediskutuje, v demokratické společnosti se při hledání správných postupů diskutovat musí, jinak obětujeme svoji svobodu.

Ochrana přirozeného řádu a lidské aktivity

Přední starostí politiky a politiků nemůže být vše řídit ani vymýšlet a zajišťovat náplň spokojeného lidského života. Politika má spravovat to, co je nezbytné pro život lidských společenství, co si nemůže či by si neměl zajišťovat člověk sám. Nevstupujme do staletých norem lidského jednání, nesnažme se měnit lidskou přirozenost.

Není možné dát ruce pryč od politiky. Nesmí nám být jedno, v jaké zemi žijeme a jak se bude dále rozvíjet. Demokracie potřebuje aktivní občany, kteří o ni pečují. Pokud se nezačneme o politiku sami starat, nebude lepší. Pojďme českou politiku zlepšovat společně.

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D.

poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Brno září 2013