25. září 2016

Úkolem politika je hledat a prosazovat řešení...

Královéhradecký kraj zajistí autobusovou dopravu dočasně bez tendru. Vyhlásil takzvané jednací řízení bez uveřejnění.

Původní plán na tendr za 6 miliard po dobu 10 let padl. S tímto postupem se nemohu ztotožnit. Současné vedení kraje mělo dostatek času na přípravu a úspěšné dokončení zakázky. To se však nestalo a místo toho, aby se tento problém řešil, tak jej zainteresované osoby přenechali novému krajskému zastupitelstvu.
Doprava v našem kraji je věc veřejná, takže naši krajští politici mají za úkol tuto věc zajistit. Jak to však udělají? Vypíší v mnoha ohledech špatně výběrové řízení, dají zadávací dokumenty k dispozici diskutujícím odborníkům a zájemcům, Ti nakonec zpracují připomínky, následně se politici vylekají tak velkého množství připomínek či zjištěných chyb a celý tendr raději zruší, aby se nedostali do problémů. Nejsou ochotni učinit rozhodnutí, protože se za něj bojí nést zodpovědnost. Skončí to tak, že raději neudělají nic. A nebo jako v tomto případě celý tendr zastaví ÚOHS s odůvodněním, že pochybení kraje mohlo mít na uvedenou soutěž podstatný vliv. Navíc v rámci dopravní obslužnosti se chlubí tím, že cena za km vysoutěžená dopravci v minulém období je nejlevnější v celé ČR, ale nemá být tendr na autobusovou obslužnost zaměřený především na kvalitu a reálnou cenu... ? Možná bychom potom nemuseli řešit platy řidičů, které jsou v současné době opravdu mizerné, různými dotacemi státu nebo kraje, ale dopravci by měli díky reálně vysoutěžené ceně možnost sami správně zaplatit své řidiče. O nápadech na vlastní autobusovou dopravu při vzpomínce na zdravotnický holding Královehradeckého kraje radši nemá cenu ani mluvit, snad jen varovat před podobnou úvahou.
Politika a politická odpovědnost není fráze. Je to dlouhodobá a tvrdá práce. A konečným výsledkem této práce je finální politické rozhodnutí. Tady se žádné rozhodnutí neudělalo. Pouze se oddálil problém, který bude muset řešit někdo jiný. Tento styl rozhodování nemohu akceptovat! Je čas na generální úklid a dát věci do pořádku pro občany našeho kraje.