2. ledna 2017

Nižbor: Obec investovala do opravy střechy zámku

(Berounský deník) Představitelům obce Nižbor se podařilo opravit další část střechy na horním nádvoří nižborského zámku. „Z havarijního programu ministerstva kultury jsme dostali 180 tisíc korun. Z rozpočtu Středočeského kraje jsme získali 233 534 korun," uvedla starostka obce Nižbor Kateřina Zusková (ODS).

Nižborský zámek obec odkoupila od státu v roce 1996. Takže ho vlastní už dvacet let. Od té doby každoročně investuje do jeho oprav. Za tu dobu se tak zchátralý zámek změnil k nepoznání. „Obec si tehdy na svá bedra vzala velmi nelehký úkol, ale vzhledem k historické hodnotě objektu jsme to považovali za naší povinnost. Pokud bychom tak neučinili, tak by dnes zámek byl v některých částech, které byly staticky nejvíce narušeny, již ruinou schovanou v náletových dřevinách. Ty jej kdysi vydatně obrůstaly," říká k odkoupení zámku starostka Nižboru Kateřina Zusková.

Během uplynulých dvaceti let tak obnova nižborského zámku spolykala desítky milionů korun. Hodně jich bylo z různých dotací. Největším vítězstvím pro obec Nižbor bylo rozhodnutí o umístění Informačního centra Keltů a sídla Ústavu archeologické památkové péče Středních Čech do objektu nižborského zámku. Díky tomu v roce 2003 Středočeský kraj investoval peníze do rekonstrukce celého paláce. V roce 2004 pak bylo v zámku slavnostně otevřeno Informační centrum.

Obci se tak podařilo zdevastovanou historickou památku opravit a staticky zajistit spolu s kostelem Povýšení sv. Kříže, který je v areálu zámku. Kdo nižborský zámek neměl ještě příležitost navštívit, může tak učinit na Štědrý den, kdy se zde koná půlnoční mše svatá za doprovodu varhan a písní.