31. března 2017

VÝSTAVA K VÝROČÍ OPERNÍ PĚVKYNĚ JARMILY NOVOTNÉ V SENÁTU

V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce, v sídle Senátu PČR, je k vidění putovní výstava k 110. výročí narození světoznámé operní pěvkyně Jarmily Novotné. Expozice Jarmila Novotná: Operní diva byla instalována pod záštitou senátora Jiřího Oberfalzera ve spolupráci s Kanceláří Senátu a v režii neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., která se odkazu pěvkyně věnuje. Výstava je prvním projektem letošního již šestého ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Byla slavnostně zahájena 30. 3. a potrvá do 28. 5. 2017.

„Postava Jarmily Novotné je díky jejímu umění, vlasteneckému konání a přátelství s předními představiteli našeho politického a kulturního života v období první republiky a v době druhé světové války natolik významná, že jsem udělal maximum pro to, aby výstava k jejímu jubileu mohla být uspořádána v nejkrásnějších a reprezentativních prostorách naší horní komory,“ říká senátor Jiří Oberfalzer, pod jehož záštitou se expozice za spolupořádání Kanceláře Senátu realizuje. „Mám radost, že zámek Liteň, kde přebýval rod Daubků, do něhož se Jarmila Novotná vdala za barona Jiřího, sídlí v mém obvodu, a velice si vážím úsilí současných majitelů, manželů Leidlových objekt zvelebit a navíc pečovat o odkaz této významné české umělkyně, o jejíž nejproduktivnější léta nás okradly totality minulého století.“

Kromě oka zákonodárců, vládních činitelů a novinářů výstava potěší i veřejnost, pro kterou je bezplatně přístupná vždy o víkendech. Velkoformátové fotografie zachycující nejslavnější operní i filmové role Jarmily Novotné, biografické údaje, ale také unikátní sbírkové předměty pocházející z depozitáře pořádající neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., stejně jako z pozůstalosti divy, dají nahlédnout do jejího pozoruhodného života i hvězdné kariéry.

Po Muzeu Českého krasu v Berouně a rodném domě Gustava Mahlera v obci Kaliště u Humpolce se tak jedná již o třetí zastavení Putovní výstavy o životě Jarmily Novotné. Ta v pozměněné podobě navazuje na výstavu operních kostýmů Jarmily Novotné, zapůjčených z archivu Metropolitní opery v New Yorku, realizovanou na podzim 2015 v pražském Obecním domě. Výstava vznikla z iniciativy neziskové organizace Zámek Liteň, z.s., která se u nás dlouhodobě věnuje oživení odkazu a popularizaci jména této pěvecké legendy.

„Jako předzvěst hlavního času oslav významného výročí Jarmily Novotné, které vyvrcholí letos v září operním galakoncertem Pocta Jarmile Novotné 2017, uvádíme výstavu, jež zájemcům přiblíží životní cesty této naší z nejúspěšnějších pěvkyň všech dob. Ty byly provázeny jak strmým profesním vzestupem, tak mnoha tíživými okolnostmi, s nimiž se musela vypořádat. Souhrou příznivých okolností se vernisáž výstavy uskutečňuje na ryze symbolickém místě – v Rytířském sále Valdštejnského paláce, kde Jarmile Novotné při jednom z jejích porevolučních návratů do vlasti vzdali společným koncertem hold tehdy začínající pěvci. Velmi bychom si přáli, aby se i na půdě tohoto reprezentativního místa výstava setkala s tak pozitivními ohlasy návštěvníků, jaké zaznamenala ve svých předchozích dvou dějištích,“ říká za pořadatele Ivana Leidlová, ředitelka organizace Zámek Liteň, z.s.

Putovní výstavu o životě Jarmily Novotné tvoří jednak velkoformátové fotografie ze života proslulé divy. Některé zachycují nejslavnější operní kostýmy, jež kdysi oblékala na světových scénách a doprovázely ji až na vrchol kariéry, zbývající – původní portréty jsou pak dobovým svědectvím, jak neodolatelná v nich bývala při ztvárnění svých rolí. Součástí přehlídky a nástinem umělecké kariéry Jarmily Novotné jsou také sbírkové předměty pocházející z muzejní sbírky neziskové organizace Zámek Liteň, z.s. a z pozůstalosti slavné umělkyně, přičemž většina exponátů instalovaných v Mytologické chodbě je vystavena vůbec poprvé. Expozici doplňují biografická data a údaje o místech působení Jarmily Novotné, které spolu s dalším dobovým kontextem jejího života přibližuje přehledná časová osa.

Výstava v Mytologické chodbě je otevřena každou sobotu a neděli v čase 10–17 hodin a v rámci Dne otevřených dveří 8. května. Vstup je zdarma. Bližší informace jsou dostupné na senat.cz. Více informací o putovní výstavě a jednotlivých zastávkách je k dispozici na zamekliten.cz.