23. prosince 2016

Kam se každoročně zbytečně ztrácejí finance z městské pokladny?

V roce 2008 byl dokončen terminál hromadné dopravy v Hradci Králové. Nádherná funkční stavba, kterou skutečně krajská metropole Hradec Králové potřebovala.

Terminál byl postaven na pozemcích státu/ŘSD a město se zavázalo hradit roční pronájem pozemků ve výši 2,3 mil. Kč z městské pokladny, což činí dodnes. Tento pronájem měl však být původně pouze krátkodobý, neboť ihned po dokončení v roce 2008/09 začalo město řešit dle původní dohody s ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) a ÚZSVM (Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových) směnu pozemků.

Bohužel v roce 2010 došlo ke změně ve vedení města a primátorem se stal MUDr. Zdeněk Fink(HDK), který se již druhé volební období dle všeho řídí heslem „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Jak jinak si vysvětlit, že dodnes není směna pozemků dokončena a město tak každý rok přichází zbytečně 2,3 mil. Kč?

Ředitel DPMHK Kulich otevřel toto téma znovu v roce 2013 a od té doby se snaží nalézt cestu ke směně pozemků, neboť si plně uvědomuje, že platba za tento pronájem jsou zbytečně vyhozené peníze z městské kasy, které by se daly využít jinde. V roce 2014 došlo k jednání mezi městem a státem, kde byla nalezena cesta ke směně pozemků a primátor Fink tuto skutečnost pyšně komentoval v rozhovoru pro ČRo slovy: „My jsme v Hradci nesmírně rádi, že to takto dopadlo“.

Jak konkrétně návrh směny zněl? Radnice zakoupila část pozemku nutnou k dostavbě D11 od majitelky, pí. Štrosové. Cena za pozemek o výměře 0,27 ha zaplatila 1,7 milionu korun. Tuto část měla radnice následně vyměnit se státem (ŘSD) za pozemky, na kterých stojí terminál hromadné autobusové dopravy. Proč ke směně za zakoupený pozemek nakonec nedošlo a hradecká radnice dále platí drahý pronájem? Na tuto otázku není snadné nalézt odpověď a primátor Fink se při žádosti o vysvětlení o této situaci odmítá bavit a lakonicky se odkazuje na ředitele Kulicha.

Vím, že mnohým připadá tento stav jako Kocourkov, protože de facto stát platí peníze státu, ale z pohledu města, resp. lidí, kteří v něm žijí to takto nelze brát. Město samozřejmě získává peníze ze státního rozpočtu, ale může je použít na jiné věci a nikoliv na úhradu zbytečného pronájmu pozemků, které mohly být již dávno směněny. Vždyť je to absurdní, konečné rozhodnutí musí udělat vedení města, které jediné je kompetentní ke směně pozemků a následně pozemky pod terminálem převést do majetku dopravního podniku.

Ptám se tedy, proč současné vedení města nebylo a není schopno vyřešit ke spokojenosti svých občanů směnu pozemků a ušetřit tak městské podkladně a pro své občany 2,3 mil. Kč. Peníze, které by se daly využít na mnohé jiné činnosti. Každý z Vás jich určitě dokáže několik vyjmenovat.

Pro doplnění čtěte prosím v přiložených odkazech:

1) Pozemky pod hradeckým terminálem nejsou města, za nájem platí miliony http://1url.cz/0tBgW

2) Farmářka Havránková podepsala dohodu o výměně posledního pozemku pro D11 http://1url.cz/2tBge

Hlavní zprávy ČT24 z 26.12.2016

Jaroslav Filip