17. září 2014

K informacím čtvrteční MF Dnes o finanční situaci ODS

Vážení přátelé,

MF Dnes uveřejnila den před naším kongresem zprávu o tom, že ODS dluží na sociálním a zdravotním pojištění 6,5 mil. korun a že má vůbec velké dluhy. Nová zpráva to není, ale způsob podání a načasování nemá jiný cíl než nás poškodit. Svědčí to o tom, že se nás naši političtí konkurenti vlastnící tento deník obávají a hledají všechny cesty, jak nás oslabit. V tomto směru je to dobrá zpráva. Jinak na ní nic dobrého není.

Neobracím se ale na vás proto, abych si stěžoval na politické soupeře a média nebo se snižoval k laciným žertům o tom, že jsme konečně zase na titulní straně MF Dnes, což se nám naposledy povedlo před evropskými volbami, kdy nám noviny věnovaly celé tři negativní strany. Chci říct dvě jiné věci.

Za prvé, finanční situace je vážná, ale řešíme ji systematicky, intenzivně a zvládneme ji. Nepřevzali jsme stranu jako nové vedení v dobré kondici, ale odpovědně prohlašuji, že finanční situace a stav hospodaření byly v mnohem horším stavu, než si kdo dovedl představit. Neměli jsme k dispozici ani všechny informace. Finance dáváme rychle do pořádku. Zlepšili jsme podmínky úvěrů, vyjednáváme splátkové kalendáře na léta neřešené dluhy (mimo jiné některých oblastí a regionů), uzdravujeme hospodaření tak, abychom měli ve výsledku dostatečné provozní prostředky, což nyní nemáme. Personální změny, nová pravidla hospodaření i kontrolní činnosti už fungují, stejně tak se začnou brzy pozitivně projevovat bolestivá úsporná opatření, která jsme udělali. Než se ale vypořádáme se všemi závazky z minulosti, bude to chvíli trvat. O finanční situaci jsou pravidelně informováni členové grémia i výkonné rady a předsedové regionů. Mnozí z nich mi děkovali, že je to pro ně poprvé, kdy s nimi vedení mluví takto na rovinu. Nestrkáme hlavu do písku, otevřeně jednáme a řešíme staré problémy.

Za druhé, finanční situace je řešitelná, vážná je ale jiná věc. Redaktor MF Dnes, který dnešní článek připravil, napsal na Facebook, že ho na toto téma upozornili někteří členové naší výkonné rady po jejím posledním jednání minulý týden. Pokud je to pravda, pokládám to za mimořádně závažné. Mávnutí rukou, pokrčení ramen se slovy, že to tak v ODS vždycky bylo, odmítám. Položme si otázku: co v médiích čtete o vnitřních diskusích v orgánech ANO, TOP 09, KDU-ČSL? Co čtete o vnitřní finanční situaci ČSSD a o tom, jak ji řeší ve svých orgánech? Možná jsem nepozorný čtenář, ale já čtu jen o tom, že z jednání výkonné rady ODS vynášejí interní informace její členové. Jestli nás něco pohřbí, tak je to toto.

Nebyl jsem zvolen do čela ODS, abych byl jejím posledním předsedou. Máme velkou šanci uspět a znovu se vrátit do čela české politiky. Ta šance, i díky Vaší práci, roste každým dnem. Jak se ukázalo, jsou mezi námi lidé, kteří nejdou naše problémy řešit se mnou nebo s Vámi, ale jdou je oznámit do médií a našim politickým soupeřům. Jejich cíl je zjevně jiný než náš. Chtějí ODS poškodit a oslabit. Tak nemůžeme přežít, tak nemůže přežít žádná politická strana ani instituce. S lidmi, kteří chtějí ODS škodit, v jedné výkonné radě sedět nechci. Vyzývám je, aby přijali svoji odpovědnost a rezignovali. Je to ta poslední dobrá věc, kterou mohou udělat pro ODS.

Vás ostatní prosím, abyste si nenechali zkazit náladu, nedali se zneklidnit a nepropadali žádné panice.

Minulost ODS nezměníme ani Vy, ani já a staré dluhy budeme muset zaplatit. Soustřeďme se na budoucnost. Máme ji před sebou a je dobrá.

Těším se na osobní setkání na kongresu nebo při jiné příležitosti.

Váš Petr Fiala

prof. Petr Fiala

předseda strany

Štítky:
tisková zpráva