11. července 2014

Pan Babiš je poslední, kdo by měl kohokoliv soudit

Dnes se mi dostalo pochybné cti, že se o mě ve svém blogu otřel ministr financí Andrej Babiš. Čím jsem si jeho pozornost zasloužil? Dovolil jsem si odpovědět na dotaz redaktora MF Dnes, co říkám tomu, že šéfem ANO v Ostravě bude osmnáctiletý gymnazista? A co jsem odpověděl? Že na to neříkám nic, jen si kladu otázku, zda by majitel ANO pan Babiš nechal tohoto mladíka objektivně bez politických, ale hlavně životních zkušeností, řídit některou ze svých firem?

 

A dodal jsem, že si myslím, že si z Ostraváků takto buď dělá (hnutí ANO) blázny, nebo jimi pohrdá. Proč? Ostrava je třistatisícové město s několika miliardovým rozpočtem, tedy z pohledu pana Babiše opravdu velká firma! 

Místo odpovědi, s výjimkou jedné věty, že by tohoto mladíka klidně zaměstnal (neřekl, zda jako vrátného či generálního ředitele?), se mi dostalo osobních invektiv. Otázka byla ale pane Babiši relevantní. Ona politika je profese jako každá jiná. I v ní se získávají zkušenosti, i v ní se dělají chyby a z nich se moudří poučí, pracují na sobě dále a nebo se nepoučí a skončí. Ale ani v politice nelze přeskakovat určité přirozené fáze učení se a získávání zkušeností. Kam to vede, když si někdo myslí, že v politice je každý ihned profesorem, vidíte ve svém hnutí sám. Máme místopředsedkyni sněmovny, která se ani po půl roce ve funkci nenaučila řídit sněmovnu, máme ministryni spravedlnosti a ministra obrany, kteří svými mediálními výstupy stačili urazit spoustu našich spoluobčanů a nebo zpochybnit naše spojenecké závazky a máme ministra financí, který svou politiku pojal tak trochu ve stylu: „odvolávám, co jsem slíbil a slibuji, co jsem odvolal“ ... 

A nyní k mé osobě, o níž se pan Babiš tak rád otírá. Předně je zajímavé, že ve své kauze je pan Babiš velmi háklivý na to, zda je odsuzován za svou údajnou spolupráci s StB ještě před tím, než o ní rozhodne soud, ale v jiných případech, které potřebuje zneužít k politickému boji, mu na respektování rozhodnutí příslušných orgánů nesejde. 

Takže pane Babiši, po (v mém případě opravdu velmi důkladném) prošetření celé kauzy různých udání pana Michálka na údajné korupční jednání na Státním fondu životního prostředí a po prošetření toho nejabsurdnějšího z nich, že jsem  Michálka uplácel funkcí náměstka za zničení různých nahrávek, které jsem nikdy neslyšel a jejichž obsah jsem tak nemohl nikdy posoudit (takže jaký důvod k uplácení jsem asi měl a čeho bych se bál?), bylo konstatováno, že se nejen Pavel Drobil, ale ani nikdo další, koho Michálek křivě obvinil, ničeho nedopustil. V případě pana Knetiga o tom rozhodly dokonce obě soudní instance. 

Pane Babiši, platí právní stát v naší zemi jen pro Vás a Vaše vyvolené, nebo pro všechny občany? Nebo je jedno, kolik soudních instancí rozhodne, že jste vědomě s StB nespolupracoval a stejně budete dále estébák? Tak jako je Vám jedno, kolik instancí rozhodlo o tom, že jsem nikoho nekorumpoval a nikdo na SFŽP neukradl ani korunu. Ostatně, kdybyste se s těmi kauzami, které si Michálek navymýšlel, seznámil bez předpojatosti a politické účelovosti, tak byste ke stejnému závěru dospěl sám.

A jak jako radní a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje přispěl Pavel Drobil Ostravanům, ptáte se ve svém blogu? Nejen Ostravané, ale všichni obyvatelé našeho kraje mohou posoudit, jak jim prospěla např. průmyslová zóna Nošovice a vybudování továrny automobilky Hyundai (a dalších továren), o jejichž existenci jsem se jako přímo odpovědný náměstek nemalou měrou zasloužil. Stejně tak mohou nejen Ostravané posoudit, jak se tatáž rada kraje zasloužila o dobudování dopravní infrastruktury právě v okolí Nošovic a dále směrem na Český Těšín a Třinec. A v neposlední řadě občané opět nejen Ostravy mohou posoudit, jaký dopad na životní prostředí mají a budou mít investice 4 mld. Kč, které jsem pro Ostravsko získal jako ministr životního prostředí. 

Kdo chce nevidět skutečnost a stále se trapně ohání kauzou jednoho dnes již usvědčeného udavače, ten bude psát do omrzení tyto osobní útoky. Ostatně jaké to je v praxi, když přímý podřízený ministra udává svého ministra, jste se již přesvědčili i v případě vaší ministryně Válkové. 

Nevím tedy, z čeho usuzujete, že jsem s ostudou opustil vysokou politiku, a že víte, s jakými úmysly jsem do ní vstupoval? A že snad to byl až hrdina Michálek, který mě „odhalil“. Mimochodem tentýž Michálek, který si z účtu SFŽP nechal proplatit své soukromé studium a poté, co se tak stalo, tak dotčeného náměstka, který mu takovou smlouvu podepsal, vyhodil. A byly to jediné peníze, které byly za mé éry z účtu SFŽP ODKLONĚNY! 

Ve stejné logice Vašeho - v právním státě pro vysokého státního úředníka (kterým momentálně jste) nepřijatelného - pomlouvání mé osoby za věci, které jsem nikdy nezpůsobil, bych já měl rovněž (a rovněž nepřijatelně) ignorovat prvoinstanční rozhodnutí soudu o Vaší nestébácké minulosti. Nikdy jsem to neudělal a nikdy to také neudělám! 

Pane Babiši, neotírejte se prosím o politické oponenty osobními a nefér útoky jen proto, že Vám došly věcné a politicky korektní argumenty. Jste přece „jiný“ politik, tak prosím neopakujte chyby nás starých a „stále stejných“ politiků. 

Mgr. Pavel Drobil

místopředseda RS ODS MSK

Štítky:
veřejná správa