9. června 2014

ODS vyzývá hejtmana Moravskoslezského kraje k odstoupení. Kvůli podivným zakázkám

Klub zastupitelů Občanské demokratické strany v Moravskoslezském kraji vyzývá hejtmana Miroslava Nováka k rezignaci kvůli podezřením, kterým čelí v souvislosti se zadržením lobbisty Martina Dědice stíhaného za korupci. ODS chce jednat o odvolání hejtmana už na nejbližším zasedání krajského zastupitelstva ve čtvrtek 12. června.

„Je nepřijatelné, aby Miroslav Novák nadále zůstával hejtmanem. V souvislosti s vyšetřováním svého přítele Martina Dědice, na kterého si najednou nevzpomíná, čelí velmi závažným podezřením z ovlivňování veřejných zakázek a jako hejtman poškozuje dobré jméno Moravskoslezského kraje,“ konstatuje Radim Miklas, místopředseda klubu krajských zastupitelů Občanské demokratické strany v Moravskoslezském kraji.

„Požadujeme, aby se o odvolání hejtmana hlasovalo při nejbližší možné příležitosti ve čtvrtek 12. června. Pokud sociální demokraté jednání o roli hejtmana v kauze Dědic zablokují, chceme co nejdříve svolat mimořádné jednání zastupitelstva, které se bude zabývat pouze tímto bodem,“ pokračuje Miklas.

Občanští demokraté upozorňují zejména na roli Miroslava Nováka ve veřejné zakázce na výběr dodavatele staveb energetických zařízení, které v roce 2011 vypsala akciová společnost Letiště Ostrava, a v zakázce na rekonstrukci mostu v obci Nový Jičín na silnici na Žilinu vypsané v roce 2010 Správou silnic MSK, příspěvková organizace. Právě v té době byl dnešní hejtman Miroslav Novák náměstkem pro úsek dopravy, a tyto zakázky se ho bezprostředně týkaly. Klub zastupitelů bude žádat, aby tyto zakázky prověřil kontrolní výbor kraje.