16. ledna 2016

Nominační projev na místopředsedu ODS

Projev k volbě na post místopředsedy ODS

Vážené kolegyně a kolegové,

když jsem před dvěma lety začínal v pozici místopředsedy, měl jsem za to, že už jsem v ODS za 25 let zažil všechno. Velký omyl. Atmosféra v ODS byla po pádu vlády zoufalá. Všichni jsme si byli vědomi, že bojujeme o holou existenci ODS, jako politické strany. Mnozí, tehdejší vrcholní představitelé, prchali do jiných stran, aby ještě rychle zúročili svou hvězdnou mediální popularitu, získanou v barvách občanských demokratů. Někteří naši političtí soupeři se pochopitelně snažili zbavit konkurence a chystali se převzít pravicový voličský elektorát. Politologové věštili pozvolný zánik ODS. Bylo až zarážející, jak se mnozí těšili na možný konec ODS. Dnes můžeme se vztyčenou hlavou oznámit – hoši, těšili jste se marně!

ODS za dobu své existence prošla mnoha různými krizemi. Přežila je i když svými bývalými členy stihla napumpovat pár nových stran. Tak vznikla Unie Svobody, zakládána přímo členy ODS. Dnes neexistující strana. Dotovali jsme i stranu pana Bárty Věci veřejné. Dnes taktéž neexistující. Na mnoha našich členech vyrůstal také Úsvit a řada dalších politických projektů včetně Top 09. Morální obrodu zažívá také pár „hvězd“ v triku Babišova byznys projektu ANO. Ti lidé, kteří odešli jinam, mají jedno společné - zůstává v nich zahořklost vůči ODS. Ale to je už jejich problém.

Nové vedení strany v čele s panem předsedou profesorem Petrem Fialou se namísto budoucnosti muselo neustále zabývat minulostí. Jinak bychom nezabránili katastrofickým scénářům.  V té době nikdo z nás netušil, že budeme muset stabilizovat ODS především zevnitř – ekonomicky.  Někteří naši předchůdci totiž mysleli jen na okamžitý efekt a vůbec neřešili budoucnost ODS. Jednoduše ODS drasticky zadlužili. Navíc nám ještě "chytře“ z povzdálí radili, co bychom teď měli dělat.
Ekonomickou krizi jsme zažehnali jen díky tomu, že pan předseda Fiala dal všanc své jméno. Tím se podařilo dohodnout splátkové kalendáře s bankami a dluhy restrukturalizovat. Ze zpětného pohledu to bylo od Petra Fialy nesmírně riskantní vstoupit rovnýma nohama do téhle šílenosti. Petře, klobouk dolů.

Dnes si můžeme říci, že jsme tu největší hrůzu přežili. Ve velmi horkých dobách jsme zvládli troje volby a to do Evropského parlamentu, senátu a komunální volby. A právě komunální volby byly tím nejdůležitějším existenčním krokem. I přes všechny procentové ztráty považuji za důležité ocenit všechny, kteří se vztyčenou hlavou kandidovali pod pošlapanou značkou ODS. Přičemž často stáli proti vydesinfikovaným bývalým členům ODS v barvách nových stran. Moc dobře vím, jak bylo složité vysvětlovat, že ODS je stranou
o idejích o svobodě a zodpovědnosti člověka za svůj život. Sám jsem v kampani do Evropského parlamentu po náměstích běhal a toto vysvětloval…
Bylo to v době, kdy lidé odevšad slyšeli, jak je ODS bídná, že stát se socialisticky o každého postará a vládní koalice socialistů a Babišova byznys uskupení konečně po dvaceti letech přinese pořádek a vše bude super.

Až v průběhu voleb jsem si naplno uvědomil, jak strašidelně se změnila situace na české politické scéně. Do hry vstoupily strany se silným ekonomickým zázemím, které jsou vytvořeny jako byznys projekty - navíc jištěné vlastním mediálním impériem. Vrcholným představitelem je samozřejmě pan Babiš se svými kecy, o tom jak není politik a jak do politiky vlastně musel vstoupit, aby udělal pořádek a jak trpí v Poslanecké Sněmovně. Skoro je mi ho až líto jak trpí demokracií.

Pro nás je to zcela nová situace. Nemůžeme konkurovat ekonomickým možnostem při financování volebních kampaní. Profesor Fiala nerozváží po republice kuřata a chleba ve svých kamionech, abychom je polepily jeho tváří. Bude čím dál tím složitější hledat mediální prostor, než se i novinářská obec začne více bránit tomuto nenormálnímu stavu.

Nechci používat klišé o utužování vojska na bitevním poli. Společně jsme si ověřili, že jasně definovaný liberálně konzervativní přístup, který si nade vše váží osobní svobody, zodpovědnosti člověka za vlastní život, ctí soukromí člověka včetně osobního vlastnictví je pořád v naší společnosti vnímán. Je jen otázkou času, kdy lidé většinově pochopí, že jim někdo účelově nalhává, že je schopen se o ně absolutně postarat a ochránit je i před jejich vlastní hloupostí. Ale nepodceňoval bych inteligenci našich voličů! My musíme získat zpět jejich důvěru a na to také potřebujeme čas. A také víme, že si nemůžeme dovolit žádné účelové ústupky z našich zásad.

Letos nás čekají volby do krajů a do senátu. Mnoho mých kolegů mne přesvědčovalo, abych se stal lídrem kandidátky u nás v kraji. Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl nekandidovat v čele kandidátky. Jsem si jistý, že takovéto návraty mohou být divné, zatuchlé. U sebe jsem o tom přesvědčen. Volby jsou šancí, aby se etablovali noví vrcholoví hráči a osobnosti, kteří mají chuť a touhu se stát hejtmanem. Mým úkolem nyní je maximálně pomáhat a radit čeho se vyvarovat. Byl jsem hejtmanem osm let před osmi lety a odešel jsem snad se ctí. Teď mají povstat noví bojovníci s vlajkou ODS a věřím, že mají na co navazovat.
Dá se očekávat, že tématem letošních voleb bude dramatická migrační krize. A je úplně fuk, že kraje v tom hrají až druhořadou roli. Vím co za bizarnosti se někdy ženou Evropskými institucemi, co je dobré využít a před čím se držet na pozoru. Přičemž tato rozhodnutí mohou mít velmi dramatický dopad do života některých krajů. Věřím, že v letošních volbách sehrajeme důstojnou roli a nabouráme tu současnou hejtmanskou socialistickou odborovou organizaci.

Po dvaceti pěti letech života v ODS se mi potvrdilo, že lidem nemohu slibovat nesplnitelné, že se to ani politicky dlouhodobě nevyplácí. Říkám jen to o čem jsem hluboce přesvědčen. Typově jsem nikdy nebyl a nikdy nebudu politickým mediálním showmanem. Za ODS jsem v našem sociálně velmi složitém kraji kandidoval celkem 7x jako lídr a prohrál jsem jen jedny jediné volby - a to při výsledku 27%! To byly doby, co?
Chtěl bych ODS pomáhat ke stejně silnému postavení na české politické scéně.

Každou pozici, ve které jsem byl, jsem se snažil vykonávat maximálně zodpovědně na základě znalostí dané věci. Jako místopředseda chci být spolehlivým partnerem předsedy a být u formování politických názorů vedení ODS. Chci být nápomocen svými mnohaletými zkušenostmi z komunální sféry například znalostmi integrovaného záchranného systému, na jehož budování jsem se od jeho samotného vzniku podílel. A samozřejmě z pozice člena Evropského parlamentu za ODS vytvářet realistický názor na někdy velmi nepřijatelná rozhodnutí Evropských institucí. Profesně se nejvíce věnuji oblastem  energetiky, průmyslu, kosmickým projektům, vědě a výzkumu. I tato znalost by mohlo být podstatná pro ekonomický rozvoj České republiky.

Jednoduše řečeno, chci být jako místopředseda plně nápomocen předsedovi strany. A protože se jedná právě o pana profesora Petra Fialu s o to větší chutí a budovatelským nadšením to chci dělat. Pro mne musí být předseda lídrem. Nositelem myšlenek ODS. A ne, že nějaký místopředseda si začne vytvářet svou mediální hvězdokupu. To jsme již zažili.
Buďme loajální. Buďme trpěliví. Bojujme o značku. Hrajme to na předsedu. Jedině tak budeme čitelní a schopní porazit šílenou vlnu socialistického populismu dokrmovaného politickým byznysem.

Vážené kolegyně, kolegové - budu si velmi vážit Vaší případné podpory.