16. srpna 2016

Skrytá moc komiksu

Jsou komiksové příběhy, ze kterých mrazí. Kniha JEŠTĚ JSME VE VÁLCE, kterou vydalo POST BELLUM v nakladatelství ARGO v roce 2011 je toho příkladem.

Zpracované osudy  obyčejných lidí, kteří se dostali do konfliktu s režimem. A najednou se před námi zobrazuje nepředstavitelné hrdinství, provázené často nevyslovitelným utrpením.

Tak třeba takové "Hurvínkovy příběhy" popisují s humorem  životní peripetieLeopolda Färbera, který se choval lidsky v době nacismu i komunismu, na což opakovaně tvrdě doplácel. Hrdinství Milušky Havlůjové spočívalo v tom, že si musela vybrat mezi spoluprácí s STB a vězením.Ve vedlejší cele při tom, plakal její dvouletý syn. Za to, že spolupráci s STB nepodepsala byla odsouzena k pětiletému žaláři. To doživotně poznamenalo vztah k jejímu jedinému synovi. Na tomto výjimečném  osudu statečné ženy můžeme vidět, jak byl komunismus nelidský a ničil to nejcennější - české rodiny.

Neuvěřitelný nám může připadat příběh Václava Jakeše, který se 15 let úspěšně skrýval u rodiny Peckových, aby unikl pronásledování státní bezpečnosti.

Malebně je zachycen příběh chartisty  Františka "Čuňase" Stárka, vydavatele časopisu VOKNO.

Hned první příběh sborníku  zobrazuje  život Tomáše Sedláčka, který bojoval na západní frontě s Angličany i na východní frontě s Rusy  u Dukelského průsmyku. Po komunistickém převratu byli všichni západní vojáci pozatýkání a ve vykonstruovaných procesech odsouzeni. Tomáše Sedláčka nezachránilo, že v druhé polovině války bojoval na východní frontě. V roce 1951 byl zatčen a odsouzen na doživotí. Před odsouzením byl 10 měsíců mučen v pověstném "Domečku" na Hradčanech. Poté, co jej odsoudili,  zachycuje autor mimořádný kontrast, který je možný jen v komiksu. Ukazuje autobus plný vězňů s komentářem: "Když mě s dalšími vězni vezli do vězení, byl krásný slunečný den. Sledoval jsem cestu lány polí, lesy v dálce a ptáky v mracích. Jeli jsme okolo jičínské plovárny, kde se koupala spousta mladých lidí...  ... a my jeli na doživotí do kriminálu."

Kdo se po takovém komiksu nerozbrečí, nemá srdce.  A kdo po přečtení takového komiksu stále ještě obhajuje komunisty, nemá rozum.

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady