2. září 2013

Kulturák za 14 milionů? Děkuji, nechci

Město dostalo nabídku odkoupit kulturní dům za 14 milionů korun. Pokud se zastupitelstvo rozhodne kulturák koupit, bude to bez mého hlasu. Je to vyhazování peněz. Radnice rok před volbami vzkazuje – ještě než skončíme, tak utratíme 14 milionů a na nějaké nové silnice, chodníky, na to můžete na pár dalších let zapomenout, protože platit to město bude ještě pěkných pár let.

 

Nechápejme se špatně, je fajn, že ve městě máme kulturák, kde se dají pořádat velké akce. Už je ale jasné, že těch akcí není tolik, aby to kulturák uživilo jako soukromý podnik. Ostatně už teď mu město platí roční paušální nájem 180 tisíc korun. Nicméně pořád je to soukromé podnikání.

Proč si myslím, že je to vyhazování peněz? Protože můžeme čerpat prostředky z Evropské unie. Je jenom čirá neschopnost Liběhradu, že nebyl za poslední čtyři roky schopen získat de fakto ani korunu. To, co městu přiteklo, jsou ještě dobíhající projekty z minulého volebního období. Na obdobných projektech financovaných z rozpočtu města se obvykle vlastní peníze podílejí nejvýše dvaceti procenty. Zbytek doplatí EU. Takže jestliže mluvíme o tom, že by město investovalo 14 svých vlastních milionů, při spolufinancování z EU by to znamenalo nejméně celkem 70 milionů pro město. A za to už by byl pořádný kulturák. Nebo třeba multifunkční hala.

Souhlasím s tím, že se Libčicím hodí prostor pro velké kulturní akce pro 300 lidí. Jenže tím, že kulturák nekoupíme, o takový prostor rozhodně nepřijdeme. Kulturák je dnes ve ztrátě zhruba 200 tisíc, což, předpokládám, je hlavní důvod, proč ho majitel chce prodat. Liběhrad chce jednorázově zaplatit 14 milionů korun. Kdybychom navýšili příspěvek města kulturáku o 200 tisíc ročně, může ze stejných 14 milionů korun kulturák fungovat ještě 70 let. Nebo tím přinejmenším získáme čas, než reprezentativní prostory definitivně vyřešíme. Za 70 let by už i Liběhrad mohl být schopen nějakou dotaci obstarat. A to už vůbec nemluím o tom, že ještě před čtyřmi lety byla na stole nabídka odkoupit kulturák za polovic. Asi to tenkrát bylo málo.

Diskuse

<div class="fb-comments" data-href="http://www.ods.cz/os.praha-zapad/ms.libcice-nad-vltavou/clanek/6170-kulturak-za-14-milionu-dekuji-nechci" data-width="600" data-numposts="5" data-colorscheme="light"></div>
Jiří Sochor

místopředseda místního sdružení
člen strany
zaměstnanec HK - vedoucí mediální sekce
zaměstnanec HK - zástupce vedoucího mediální sekce
zaměstnanec HK - mediální sekce
zastupitel