21. února 2019

Nestavíme parkoviště, stavíme přírodní koupaliště

(Čtrnáctka)

Vážení spoluobčané,
pro Vás, kteří jste věřili, že v letošním roce budete moci začít postupně využívat celoročně přístupný rekreační areál s velkým dětským hřištěm, odpočinkovou zónou, restaurací a přírodním koupalištěm s kořenovou čističkou u Kyjského rybníka, máme špatnou zprávu.

Spolek Rajská 14, za kterým stojí zastupitelé za opoziční ANO, se opět odvolal proti stavebnímu povolení a územnímu rozhodnutí. Stavební úřad naší Městské části se se všemi předchozími připomínkami řádně vypořádal. Přesto jsou nacházeny další a další účelové záminky, které mají tento projekt zdržet, nebo nejlépe zcela zrušit.

Stále se opakuje argument nesprávně stanoveného počtu parkovacích míst. V projektu je plánováno 86 parkovacích míst, což stavebním předpisům přesně odpovídá. Naším cílem totiž není vybudovat v Kyjích velkokapacitní parkoviště, ale dát možnost místním občanům se příjemně rekreovat v dostupné vzdálenosti, ať již přijdou pěšky, přijedou na kole nebo MHD.

Velmi úspěšné a průkopnické přírodní koupaliště v Radotíně, které využilo v roce 2018 celkem 69 000 návštěvníků, disponuje 55 parkovacími místy. Nedávno otevřený biotop na Lhotce s návštěvou 48 000 lidí za rok 2018 má jen 20 parkovacích míst.

Praha 14 žádnou rekreační plochu s možností koupání nemá a občané si ji jednoznačně přejí. Koaliční zastupitelé se proto budou navzdory obstrukcím snažit přání občanů vyhovět. Není žádnou novinkou, že v minulosti byly s územím u Kyjského rybníka okolo Broumarské ulice nejrůznější záměry. V poslední době například návrh na zastavění čtyřpodlažními domy, ke kterému se jeho autoři nyní neznají.

Těžko říci, zda je za obstrukcemi proti rekreačnímu území s biotopem snaha vrátit území u Broumarské k zastavění, nebo jen zlá vůle blokovat prospěšný projekt, který by mohl koaličním zastupitelům přinést kladné politické body.

Josef Kutmon

člen místní rady ODS Lehovec - Černý Most
člen oblastní rady ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS