23. září 2018

Jeli jsme na kole 23. září Čtrnáctkou od 14 hodin!

Počasí nám nepřálo, trasu jsme projeli jen částečně.

Popis plánovaných zastávek cyklojízdy.

Komunitní centrum Hloubětínská 55

Obyvatelé Hloubětína konečně získají centrální prostor pro setkávání, což posílí zdejší komunitu. Navíc cítím určité zadostiučinění, že se věci po všech těch peripetiích konečně hýbají tím správným směrem, že jsme přestali přešlapovat na místě,“ dodává radní Kolmanová. H55 vznikne na volné ploše přímo u památkově chráněného kostela sv. Jiří, zahrad Hloubětínského zámečku a Křižovnického dvora. Budova, jejíž podoba vzešla z mezinárodní architektonické soutěže, nabídne například multifunkční sál, klubovny či kavárnu. Svou pobočku tu bude mít i Městská knihovna. Provozovatelem H55 bude Praha 14 kulturní.

Komunitní centrum Hloubětínská 55 v bodech:

  • Předpokládané náklady na výstavbu H55 činí cca 27 milionů korun bez DPH (vysoutěžená cena zakázky).
  • Na výstavbu MČ využije dotaci ve výši 10 milionů korun, kterou za tímto účelem získala od hl. města Prahy.
  • Autoři návrhu: architekti Petr Synovec, Martin Josek, Jakub Sedláček, Eduard Sojka.
  • Předpokládané dokončení r.2019

Privatizace bytů

K privatizace se  ODSzavázala v koaliční smlouvě.. Dříve však privatizace probíhala pouze po částech – vybral se jeden dům, jehož byty byly nabídnuty k odkupu. Při poslední privatizaci dostali šanci byt koupit všichni, kteří bydleli v domech, na nichž nevázly žádné závazky z dotačních titulů.Doposud se prodalo sto bytů za zhruba 100 milionů korun.
V případě nových vlastníků bytů v domech Krylovecká 491-493, Kardašovská 773-776 a Gen. Janouška 844-850 a v souvislosti s nimi i nově vzniklých SVJ, proběhly na konci června 2017 první (ustavující) shromáždění vlastníků, jako nejvyššího orgánu SVJ. Přípravu a průběh ustavujících schůzí připravil a zajistil původní vlastník MČ Praha 14. Na schůzích byly schváleny první stavnovyjednotlicých SVJ, sídla a členové výborů SVJ. Dále byly naplánovány další shromáždění vlastníků. Jednání se zúčastnil zastupující právník původního vlastníka, který bude podávat návrh na zápis do obchodního rejstříku.

Revitalizace centrálního parku

 Centrální park je pro mnoho obyvatel Černého Mostu místem, jež se dá charakterizovat jako relaxační zóna uprostřed zeleně. Právě proto máme dlouhodobě zájem park ještě více přizpůsobit potřebám jeho uživatelů a návštěvníků. V září 2018 bude vyhlášena jednofázová otevřená projektová soutěž jejíž předmětem  bude zpracování architektonicko-krajinářského řešení  „Revitalizace Centrálního parku Černý most“.

Rozhledna Doubravka

Vyhlídková věž vznikla v roce 2018 podle návrhu architekta Martina Rajniše. Má podobu originální vzdušné konstrukce z akátového dřeva, které dominují tři masivní nohy. Po vystoupání 98 schodů se vám z výšky 20 metrů naskytne neopakovatelný pohled do okolí.

Mateřská škola Jahodnice

V září 2017 byla otevřena nová mateřská škola na sídlišti Jahodnice a to navzdory ANO, které se snažilo realizaci projektu zablokovat. Technicky jde o dva dvoupodlažní pavilony – učební a hospodářský, které jsou propojené prostorem pro schodiště a výtah. V učební části se nachází  dvěherny v každém podlaží a nezbytné zázemím včetně přípravny pro distribuci jídel.  Tato oblast novou školku potřebovala. Díky dokončenému sídlišti Skanska  se sem přistěhovalo množství mladých rodin s malými dětmi. Právě pro ně jsou připraveny čtyři třídy vybavené vkusným nábytkem, hračkami a učebními pomůckami, k dispozici je jim i velká zahrada s řadou herních prvků.

Cena za výstavbu mateřské školky se vyšplhala na zhruba 53 milionů korun. Většinu této částky pokryly dotace, které se městské části podařilo získat od Magistrátu hl. m. Prahy a zejména pak od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Objekt Baštýřská

Rada MČ Praha 14, jejíž součástí je i ODS, se usnesla objekt Baštýřská 67 zrekonstruovat a využít se pro výuku hudby jako detašované pracoviště ZUŠ Horní Počernice. O vzdělání v uměleckých oborech je tradičně vysoký zájem a v této oblasti v současné době nebyl uskutečnitelný.

Tělocvična Šimanovská

Začátkem prázdnin byly zahájeny stavební práce, jejichž cílem je přístavba ZŠ Šimanovská. V přístavbě jsou situovány 2 nově vybudované učebny, které budou sloužit jako dílna pro pracovní činnosti a školní cvičná kuchyňka, tělocvična a šatny pro žáky.Součástí plánovaných úprav je i výstavba nového školního hřiště. Hřiště bude situováno v jižní části areálu školy v místě nyní nevyužívané zahrady. V rámci této stavební akce bude vybudováno hřiště využitelné pro volejbal, basketbal, tenis a malou kopanou, sprinterská dráha v délce 50 m a rozběhová dráha s doskočištěm pro skok daleký. Prostor okolo hřiště bude využit pro umístění herních prvků pro aktivity dětí při pobytu v družině (prolézačky, pískoviště....). Předpokládá se, že v rámci zahrady bude umístěn i skleník.

UNIP

Soubor hospodářských budov, nevyužívaných a chátrajících, se nachází v těsném sousedství fary, naproti jedné z nejcennějších středověkých církevních památek v Čechách, kostela svatého Bartoloměje. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových před několika lety svěřil nemovitosti do užívání Hasičskému záchrannému sboru, který pro něj nenašel vhodné využití. Budeme se nadále snažit získat tento areál do vlastnictví a vybudovat zde důstojný domov pro seniory, propojit jej s dětskými zájmovými činnostmi, chráněnými dílnami. 

Biotop u Kyjského rybníka

Ve snaze zachovat zeleň a umožnit rekreaci občanům usilujeme o výstavbu koupacího a čistícího jezera, zázemí a sportovišť u Kyjského rybníka. Možnost koupání zde žádná dosud není. Biotop je zatím málo rozšířený typ přírodního koupaliště, kde se k čištění vody používá výhradně biologických prostředků. Výbornézkušenosti s ním mají v Radotíně a na Lhotce. Kdyby nedocházelo k soustavným obstrukcím ze strany ANO, bylo by líp a už letos jste se mohli koupat. Tato strana prosazuje v této oblasti bytovou výstavbu což je nepřijatelné.

Restaurace u Rybníka

Naší snahou je celou tuto oblast včetně břehů a svahů přeměnit na rekreační zónu pro všechny věkové skupiny. Zpracujeme návrhy a vypíšeme soutěž na realizaci tohoto záměru.

 

 

 

Volební štáb

ODS Praha 14