5. června 2018

Proč se ještě letos nevykoupete?

(Čtrnáctka)

Cílem současného vedení radnice je vybudovat u Kyjského rybníka přírodní koupaliště s kořenovou čističkou (Biotop).Odpočinkový areál s koupalištěm, udržovanými plochami zeleně, dětskými hřišti a kurty na volejbal a dalším sportovním vybavením na Čtrnáctce velmi chybí. Komplex bude postupně dobudován restaurací a saunou. Tento záměr jsme mnohokrát prezentovali, stejně jako návrhy na využití pozemků Broumarská sever.

Tak proč se vlastně letos nevykoupete? Protože opoziční ANO na Praze 14 řeklo NE. Bohužel, stejně jako byli proti vybudování MŠ na Jahodnici i proti dalším záměrům vedení Prahy 14. V tomto případě však využili své silné pozice na pražském magistrátu a důrazně doporučili příslušné úřednici, aby projekt ani s doplněnými informacemi neakceptovala.

Jaké jsou hlavní důvody blokace ze strany ANO? Naprosté nepochopení pojmů, jako je celková kapacita areálu, doporučený počet návštěvníků, maximální počet návštěvníků, počet uživatelů uživatelů šaten, množství parkovacích míst či vliv na dopravu na Broumarské ulici.

Obstrukce za strany ANO vedly k tomu, že dne 29. 3. 2018 bylo po mnoha konzultacích podáno opravné oznámení EIA. Všechny dotčené orgány se vyjádřily pozitivně, Česká inspekce životního prostředí dokonce velmi ocenila čistící koridor.

Nyní čekáme na rozhodnutí MHMP, které by mělo padnout dne 24. 5. 2018. Pevně věříme, že normální rozum zvítězí a přípravné práce na projektu budou pokračovat. Nebo zvítězí záměr ANO, který byl odevzdán jako varianta možného využití pozemků, totiž výstavba čtyřpodlažních domů. To bychom se potom mohli koupat a rekreovat jen v Rokytce.

Kompletní znění nesouhlasného vyjádření občanky Prahy 14 najdete v článku Přírodní koupaliště s kořenovou čističkou.

Vyjádření MHMP rovněž.

Josef Kutmon

člen místní rady Lehovec - Černý Most
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS