26. září 2018

Magistrátní výstavba - zastupitelé Ano pružně změnili názor

ANO, volby se blíží. Magistrátní radní Lacko z hnutí Ano prezentoval v dubnu na Plechárně svůj návrh na další obrovskou výstavbu na Černém Mostě.
Tato výstavba měla samozřejmě podporu místních zastupitelů za Ano, (viz. článek pana Adámka). ODS se stavěla proti tomuto záměru, (viz. články pana Zajace).
Na včerejším zastupitelstvu Prahy 14 však zastupitelé Ano pružně změnili názor a hlasovali pro návrh usnesení, který je proti této výstavbě. Volby se holt blíží a pružnost změny názorů zastupitelů za Ano na Praze 14 je vskutku Babišovská.

Článek z května:

Volby se blíží, a tak si magistrátní koalice začíná po 4 letech uvědomovat, že neudělala vůbec nic. Nebyla schopna připravit žádný vlastní projekt. Na poslední chvíli si na magistrátu někdo vzpomněl, že už roky je platné stavební povolení na výstavbu bytů na Černém mostě.

Vedení Prahy 14 bylo postaveno víceméně před hotovou věc, protože povolení je staré více než 10 let, takže jediné co se dalo dělat, bylo vyjednat alespoň zmírnění dopadu na současné obyvatele Černého Mostu. Podařilo se nám dosáhnout příslibu, že jeden z objektů bude využit pro občanskou vybavenost a že počet plánovaných bytů bude poloviční.
I když proběhlo veřejné projednání, kde se místní proti záměru většinově vymezovali, tak zástupci hnutí ANO si samozřejmě prosadí svou, ať se to někomu líbí nebo ne. Nikdo nepřemýšlí o tom, že když před 13 lety plánovala ODS stavbu nových bytových domů na Černém mostě, tak tu bylo o tisíce bytů méně než nyní. Jako plus se uvádí, že parkovacích míst bude o sto víc než bytů, ale jde jen o další asfalt nebo beton místo zeleně na kraji plánovaného parku. Nevím, zda je výhodou, že v lokalitě zaparkuje o stovky aut více, ale příjezdové komunikace už nikdo nezmění, takže dojde jen k zahuštění dopravy.
Jistě se najde i někdo, pro koho jsou Pražané „zpovykaní“, když chtějí normálně žít a netrávit život v kolonách a omezeních na ucpaných silnicích. Takový člověk jistě další a další výstavbu domů v naší MČ bez rozmyslu ocení. Bohužel bije do očí, jak může být snaha zakrýt vlastní neschopnost nebezpečná. Možná bylo všem lépe, dokud se magistrátní koalice držela hesla „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.
Oprašováním starých projektů a jejich zaváděním v nové době si rozumné voliče snad nezíská. Podobně nesmyslně by mohl někdo vytáhnout například projekt tramvaje na Černý Most, který je ještě o desítky let starší. Pochází totiž z doby, kdy bylo potřeba nové sídliště dopravně napojit. Nyní, když jede metro až do CČM, tak jistě někdo přijde s nápadem na realizaci tramvajové trati za stovky milionů jen proto, že je to možné. Nebo proto, že neví co s penězi, které nedokáže efektivně proinvestovat.

Jiří Zajac

zástupce starosty MČ Praha 14
zastupitel MČ Praha 14
1. místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení ODS Praha 14
místopředseda místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most