30. ledna 2018

Prezidentské volby Praha 14

(Čtrnáctka)

Prezidentem se stal Miloš Zeman, kandidát ANO, SPD a KSČM. Je to smutné zjištění, ale volba byla demokratická a Zeman přesvědčil více lidí než Jiří Drahoš. Největší rozdíl mezi oběma kandidáty byl patrný ihned po vyhlášení výsledku voleb. Jiří Drahoš důstojně přijal svou porážku a okamžitě poblahopřál vítěznému Zemanovi. Ten následně předvedl, co je zač. Pokud někdo očekával, že ocení soupeře a vyjádří mu svou úctu, hluboce se mýlil.

Na tiskové konferenci, obklopen svými věrnými atakoval dotazujícího se redaktora ČT slovy „Máte hlas jako mutant.“. Slušní podporovatelé by se styděli. Tito mu však tleskali a tetelili se blahem i při dalším zupáckém ataku na poražené („od teďka budete muset držet ústa‘‘). Však to také byly morální autority jako Okamura, Mynář, Nejedlý, Ovčáček a další. Nedovedu si představit, že by slovenský prezident Andrej Kiska stál na jednom pódiu s Kotlebou nebo Emanuel Macron s Le Penovou. V jakékoli civilizované zemi je to nepředstavitelné. Z tábora vítěze se ozývají hlasy, že poražení Zemanovo vítězství nepřijmou. Budou bohužel muset, i ubohé vítězství je třeba respektovat. Nejhorší však není to, že Zeman vyhrál, ale to, že nadpoloviční většina voličů manýry současného prezidenta schvaluje a podporuje je svou volbou. Pravda a láska si na důstojného prezidenta ještě nějaký čas počkají. Zemanem avizované druhé jmenování trestně stíhaného premiéra Babiše za těchto okolností snad již ani nikoho nezaráží.

U nás, na Praze 14, se ve druhém kole voleb zúčastnilo 71,12% oprávněných voličů. Výsledek: Miloš Zeman 31,24%, Jiří Drahoš 68,75%. Na Praze 14 tedy kandidát ANO, SPD a KSČM neuspěl. To je pozitivní signál, že v podzimních senátních a komunálních volbách může uspět kandidát či strana s jasným a solidním programem. ODS se o to bude snažit. Nejen proto, aby se nám nesmáli jako v satirickém pořadu Jindřicha Šídla Šťastné pondělí: Zvolili vám Zemana a Praha vám padá na hlavu

Josef Kutmon

člen místní rady Lehovec - Černý Most
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS