28. července 2016

Naštvaní voliči

Brexit zastínil před blížícími se prázdninami všechny domácí problémy. Najednou všechna média řeší, co se stane za dva roky, až Británie opustí EU.
Už není důležitá policejní reforma, kvůli které nejdřív ministr Babiš vyzýval ministra Chovance k rezignaci, kvůli které hrozil vypovídáním koaliční smlouvy. Pana Šlachtu poslanci bezpečnostního výboru nepustili ani ke slovu a vypadalo to na válku policistů. Nic se nestalo, jede se dál, hlavně aby ANO zůstalo u moci. Asi už zvítězilo heslo „je líp“. I když jen některým.
Na celém Brexitu mě zaujala hlavně jedna věc. Podle všech dostupných informací rozhodli „naštvaní“ voliči, kteří se rozhodovali podle zavádějících a někdy lživých nebo nepodložených argumentů obou stran. Může se zdát, že se nás to netýká, ale hned druhý den začali někteří politici i u nás volat po „Czexitu“, a to by se samozřejmě dotklo i občanů Prahy 14. Nechci se zabývat tím, zda by to bylo přínosem či na škodu. Naše pozice v srdci Evropy je naprosto odlišná od Britských ostrovů a dopady by byly rovněž naprosto odlišné. Spíše bych se rád pozastavil nad těmi „naštvanými“voliči. Tady vidím paralelu s ČR. Když rozhoduje místo zdravého rozumu naštvanost, dopadá to vždycky špatně. Vidíme to na naší prezidentské volbě a následné vládě bez mandátu sněmovny, vidíme to na hnutí ANO, které do vlády vymrštila naštvanost voličů na klasické strany, stejná naštvanost kdysi způsobila vládu Věcí veřejných a tak bych mohl pokračovat. Pokud by dnes bylo u nás referendum o čemkoli, dopadne s největší pravděpodobností tak, jak bude chtít ministr, velkopodnikatel, mediální magnát p. Babiš. Se správně uchopenými médii, dostatkem peněz na zaplavení republiky billboardy a s nekonečným populismem lze dosáhnout téměř čehokoli. Snad nikoho nenapadne přejmenovávat Českou republiku na Agroczech nebo Czechofert. Přeji vám všem pěknou dovolenou a klidné prázdniny.

 

Jiří Zajac

zástupce starosty MČ Praha 14
zastupitel MČ Praha 14
předseda oblastního sdružení ODS Praha 14
místopředseda místního sdružení ODS Praha 14 - Lehovec - Černý Most