23. září 2018

VOLEBNÍ PROGRAM 2018 - 2022 Koloděje

DŮVODY, PROČ VOLIT ODS

Vize ODS Prahy - Koloděje

Koloděje by si měly uchovat svůj jedinečný a klidný charakter rezidenční městské části, nesmí se z nich ale stát skanzen. Je proto nezbytné je správným způsobem rozvíjet, aby zde lidé měli možnost dávat děti do školy a školky, využívat hromadnou i osobní dopravu, bezpečně chodit pěšky i jezdit autem či na kole, nakoupit potraviny, mít si kam zajít s přáteli, sportovat, účastnit se kulturních i jiných společenských akcí.

INVESTICE

Naplnění uvedené vize vyžaduje nemalé investice, které je potřeba naplánovat, projektově připravit, zajistit financování a poté realizovat. K tomu je naprosto nezbytná spolupráce vedení naší MČ Koloděje s Magistrátem hl.m. Prahy, kde o veškerých finančních tocích do městských částírozhodují zvolení lidé v komisích, v radě, v zastupitelstvu magistrátu. Pro rozvoj Koloděj bude příznivé mít naše zástupce na magistrátě, na rozdíl odnezávislých kandidátů, kteří ze své pozice nic nemohou ovlivnit.O čerpání financí ze strukturálních fondů EU je rovněž rozhodováno na magistrátních postech.

DOPRAVA

V duchu naší vize mají Koloděje zůstat klidným místem pro bydlení. Lidé se musí sem i odtud mít jak dopravit,jezdit po opravených ulicích a chodit po bezpečných chodnících. Chceme aktivně a konstruktivně řešit problém zoufalé situace s kruhovým objezdem. Je naprosto nutné z této křižovatky vymístit zastávky autobusu, aby se mohl kruhový objezdzrealizovat - to je podmínka Dopravního podniku od samého počátku jednání! Nekonstruktivní hádky se sousedními MČ této výstavbě objezdu jen ubližují. Požádáme o umístění nových zastávek autobusu a nových přechodů pro chodcePodpoříme co nejrychlejší vybudování přeložky silnice I/12 (obchvat Běchovic, Újezdan.Lesy a Úval) i zprovoznění silnice 511 (pražský okruh z Běchovic do Průhonic) s ohledem na naše potřeby.

ŠKOLSTVÍ

Je vhodné zrevidovat potřeby kolodějských školních a předškolních dětí – jejich počet dle data narození a místa bydliště, jejich přestup po 1. stupni ZŠ. Každoroční převis poptávky do MŠ lze předem znát díky údajům v matrice. Nedůstojné a stresující obavy rodičů, do které školy na 2. stupeň bude či nebude přijat jeho potomek, lze také předjednat z postu zřizovatele. Financování provozu školy a školky z našeho rozpočtu navýšit dle aktuálního počtu dětí a tím se přiblížit k průměru financování škol v okolních MČ.

SENIOŘI

Pro naše seniory hodláme zajistit stravování ze školní kuchyně, která po modernizaci svou kapacitou pokryje navýšení a dle ocenění „Skutečně zdravá“ svou skladbou jídel splňuje trendy zdravé výživy. Vyjadřujeme podporu ODS Újezd nad Lesy o zachování poliklinikyna Rohožníku.a hlubší spolupráci ve věci poskytování sociálních služeb.

VÝSTAVBA

Koloděje mají duch příjemného místa pro bydlení a měly by jej trvale zachovat. Nebudeme podporovat developerské projekty výstavby stovek bytů v několikapatrových domech, jež by narušily kolorit vesnického rázu.Již v r.2015 jsme vydali petici proti výstavbě těchto developerů (firma Konhefr, lobbysta Jiří Fíla), kterou podpořila většina místních občanů.

VOLNÝ ČAS

Městská část má přímo organizovat jen menší množství akcí (oslavy státních svátků, vítání občánků a gratulační setkávání seniorů). Naopak výrazně má podporovat místní spolky v jejich činnosti, budou-li ji dělat kvalitně a vytvářet tak podmínky pro zlepšování komunitního života v Kolodějích.