22. září 2018

Jde vrátit život na Kmochův ostrov? Je to možné? Nebo je to jen fikce z dílny ODS? Posuďte sami.

K názvu článku mne inspirovaly reakce některých občanů města Kolína na sociálních sítích, kde nám bylo podsouváno, že volební heslo kolínské ODS „Vrátíme život na Kmochův ostrov“ je jen další fikce z dílny ODS a že je to nemožné. My jsme přesvědčeni, že to jde a Kmochův ostrov si to zcela zaslouží.

Něco z historie: Roku 1883 ostrov koupilo město Kolín a dalo mu název Městský ostrov. Od té doby je ve vlastnictví města. Ostrov byl oblíbeným místem k promenádám, konaly se zde kulturní, společenské i sportovní akce. Pořádaly se zde veselice, koncerty a divadelní představení. Sokol zde později vybudoval cvičiště a letní plovárnu. Spolek pro zkrášlení města dal místu parkovou úpravu, vysázel záhony, postavil cesty a zřídil lavičky. V roce 1908 zde byla postavena letní restaurace a dřevěný altán, kde hrál orchestr.  Zkrátka, ostrov byl místem, kde to opravdu žilo. V roce 1932 byl Městský ostrov přejmenován na Kmochův. V sedmdesátých letech minulého století však ostrov značně zchátral, letní restaurace byla zbořena a život na ostrově postupně ochabnul.

Rekonstrukce ostrova započala až pod taktovkou ODS. Nejdříve byla v roce 2005 vybudována nová lávka, čímž se zpřístupnil Kmochův ostrov i ze zálabské strany a došlo k propojení na městské lesy Borky a kolínská sportoviště. Tím ostrov získal zcela novou dimenzi. Od září 2007 do května 2008 byla vybudována nová kanalizace, nové cesty, elektrické přípojky, veřejné osvětlení, opraveno přístaviště výletních lodí, vybudováno WC a oplocené dětské hřiště.

V roce 2009–2010 provedl podnik Povodí Labe odbahnění ramena Labe v místech bývalé plovárny.  Kmochův ostrov tak získal další širší dimenzi pro další možnosti jeho využití.

Současné vedení radnice se této možnosti zcela nechopilo a za dvě volební období zřídilo na ostrově jen discgolf, vysadilo několik nových stromků, provedlo rekonstrukci původní ocelové lávky a nechalo vypracovat architektonickou studii revitalizace Kmochova ostrova, avšak bohužel bez další navazující realizace.

O tom, že může Kmochův ostrov žít i v dnešní době mě přesvědčila návštěva Ostrova Santos v Sušici, městečku, které má necelých 12 tisíc obyvatel. Ostrov obtéká řeka Otava. Městský lesopark byl na ostrově Santos založen už před 1. světovou válkou a za první republiky se stal centrem společenského dění v Sušici. Později začal kvůli chybějící údržbě chátrat. Město Sušice nechalo vypracovat na základě anketního šetření mezi obyvateli architektonickou soutěž a v roce 2009–2013 proběhla realizace projektu Revitalizace Ostrova Santos nákladem 28 milionů Kč, z toho z dotací a grantů bylo získáno 25 milionů Kč, město Sušice investovalo jen 3 miliony Kč. Realizace Revitalizace Ostrova Santos byla velmi úspěšná, získala následně řadu ocenění, například dostala Cenu veřejnosti Stavba roku 2013 Plzeňského kraje a byla vyhlášena Parkem roku 2014. Po realizaci projektu se Ostrov Santos stal znovu místem společenského dění v Sušici. Probíhají zde různé kulturní a sportovní akce, promítání kina, koncerty, je zrekonstruován a provozován historický kuželník, vkusný dřevěný kiosek, dětská hřiště a různé herní a sportovní prvky.

Obdobně bychom měli přistoupit ke Kmochovu ostrovu. Je geniální svou historií, svým umístěním, má ohromný potenciál i Genius loci. Je napojen na centrální kolínskou i zálabskou stanu města. Mnohé úpravy zde již byly provedeny, ostrov přirozeně navazuje na kolínská sportoviště a městské lesy Borky. Je faktem, že ne vše, dříve realizované, se zcela povedlo. Například amfiteátr má mnoho provozních nedokonalostí, které je třeba odstranit.

Nejprve je třeba provést revizi stávající architektonické studie a posoudit, zda vyhovuje aktuálním dnešním potřebám. Na základě výsledků posouzení a námětů kolínské veřejnosti na další využití ostrova, diskuzí s občany i městským architektem by bylo třeba zadat architektonickou soutěž na vypracování studie či autorského konceptu na další využití ostrova. Mám za to, že by na ostrově neměla chybět marina se zázemím, ve které bude pulsovat život, včetně půjčovny lodí a šlapadel. Byl bych rád, aby se zde objevila grilovací místa, zastřešením a úpravami amfiteátru bychom rádi zefektivnili jeho využití včetně možnosti provozu letního kina. Místo zde najde i vkusná dřevěná restaurace či kiosek, rádi bychom rozšířili dětské hřiště a umístili zde další herní prvky. Ostrov musí mít kvalitní a dobře udržovanou zeleň, měl by být oázou zeleně. Jsem přesvědčen, že další kvalitní náměty k využití získáme z podnětů široké kolínské veřejnosti. Na studii by měla následně navazovat další fáze projektové a stavební přípravy a v neposlední řadě i kvalitní realizace projektu, na kterou je potřeba získat maximální možné dotační či grantové finanční prostředky.

Pojďte s námi do toho, diskutujme spolu, přineste další možné návrhy na využití ostrova, přijďte volit ODS a vraťme spolu život na Kmochův ostrov.