26. listopadu 2017

Informace z Klánovic - Klánovický zpravodaj 12/2017

Slovo starosty

Vážení spoluobčané,
listopad je svým počasím a atmosférou pro většinu lidí možná nejponurejším měsícem roku. V Klánovicích však letošní listopad smutný nebyl. Největší radostnou událostí – zejména pro malé děti a jejich rodiče – bylo určitě dokončení a slavnostní otevření krásné nové části mateřské školy. Sportovci zase jistě přivítali úspěšné dokončení výstavby beachvolejbalového hřiště ve sportovním areálu V Jehličině. Ve stejném areálu jsme od stavební firmy také převzali zrenovovanou budovu se sociálními zařízeními pro návštěvníky. Lidem na hornopočernicku mohlo listopadové chmury zahnat nebývalé množství opravených komunikací. I nadále pracujeme na tom, aby už off-roady nemuseli být pro zdejší obyvatele nutností. Z mnoha zajímavých akcí zmíním 1. ročník závodů v roapskippingu Klánovice Jump pořádaný mladým gymnastickým oddílem Astra Klánovice a v KC Nová Beseda proběhlý koncert Václava Neckáře. Zapomenout nemohu ani na návštěvu náměstkyně primátorky hlavního města profesorky Kislingerové, o které najdete více informací uvnitř čísla.Další dobrou zprávou je dotažení komplikovaných jednání o náhradním stravování žáků základní školy po dobu uzavření a rekonstrukce školní kuchyně a jídelny probíhající v souvislosti s přístavbou školy. Zde chci vyslovit velké poděkování řediteli Masarykovy ZŠ Michalovi Černému.
A je tu prosinec. Na první adventní neděli se můžeme těšit nejen kvůli začátku svátečního období, ale také kvůli tradiční výstavě betlémů v naší sportovní hale. Již dva dny předtím slavnostně rozsvítíme vánoční strom v parku před školou. Všem Vám, milí klánovičtí občané, přeji krásný adventní čas, klidné prožití vánočních svátků a úspěšný start do roku 2018. Mějte se i v prosinci a lednu hezky.

Necelý rok v novém složení Rady MČ Klánovice

Před necelými 11 měsíci bylo zvoleno nové vedení Klánovic tvořené dvojkoalicí ODS a SPOLU, do příštích voleb máme dalších 11 měsíců před sebou. Jsme tedy zhruba v polovině a je možné vyhodnotit dosavadní spolupráci a dosažené výsledky. Za ODS bych koaliční spolupráci nazval konstruktivní a vysoce efektivní. Pokud na něco máme různý názor, jsme schopni dojít k dohodě nebo se slušnou a věcnou argumentací nechat druhou stranou přesvědčit. Podpásovky se v koalici nedějí. Tato férovost je (v kombinaci se schopností dobře připravit projekty a sehnat na ně peníze) základem našich výsledků. Letos se nám mj. povedlo: přistavit mateřskou školku, zahájit přístavbu základní školy (plánované dokončení v srpnu 2018), provést nejrozsáhlejší opravy místních komunikací za posledních mnoho let, postavit nové beachvolejbalové hřiště, opravit objekt sociálních zařízení v areálu FK či zrenovovat kinosál KC Beseda. Další velké projekty připravujeme i na další rok.

Návštěva náměstkyně primátorky v Klánovicích

Na pozvání starosty Ferdinanda Poláka navštívila v pondělí 20. listopadu naši městskou část náměstkyně primátorky hlavního města Prahy Eva Kislingerová. Návštěva měla dva hlavní cíle – seznámení se s probíhajícími a plánovanými investičními akcemi v Klánovicích a slavnostní otevření nové části mateřské školky.
První část návštěvy se odehrála na radnici, kde starosta Polák věnoval paní náměstkyni knihu o Klánovicích a seznámil ji s letos realizovanými akcemi. Protože paní náměstkyně má v Radě hl. města v gesci především finance, bylo předmětem debaty přirozeně zejména financování dalších investic a oprav. Následně provezl pan starosta paní náměstkyni po Klánovicích a ukázal jí v reálu krásy i problematická místa naší městské části. Vyvrcholením návštěvy bylo slavnostní otevření a prohlídka nové části mateřské školky. O samotné přístavbě MŠ, kterou jsme zhruba z 50% uhradili z dotace právě hlavního města (druhá polovina z dotace MŠMT), najdete více informací na jiném místě tohoto čísla KZ. Zde snad jen informace, že paní náměstkyně velmi ocenila rychlost, s jakou se podařilo celé dílo v takovém rozsahu a kvalitě uskutečnit. Za spolupráci při uspořádání a bezvadný průběh samotného slavnostního otevření patří velký dík všem pracovníkům mateřské školky.
Po primátorce Krnáčové a radním Hadravovi byla náměstkyně Kislingerová třetí členkou Rady hlavního města Prahy, která letos Klánovice navštívila.

 

Ferdinand Polák

starosta MČ Praha-Klánovice
předseda MS ODS Praha-Klánovice