9. července 2017

(Klánovický Zpravodaj)

Slovo starosty.

Vážení spoluobčané,
je za námi krásný teplý červen nabitý událostmi. Proběhlo jednání zastupitelstva, které tentokrát bylo mimořádně věcné a efektivní, bez zbytečných osobních útoků a nesmyslných obstrukcí. Chtěl bych za to všem přítomným zastupitelům poděkovat. Nemá cenu zde podrobně vyjmenovávat všechny schválené body, bylo jich mnoho (ZŠ, MŠ, finance, územní plán…). Kompletní zápis z jednání najdete na našem webu a nově i na facebooku, kde jsme zřídili stránku Praha-Klánovice. Bereme to jako další možnost zlepšení komunikace našeho úřadu s občany, byť se jedná samozřejmě o komunikaci spíše neformální.
Na MHMP se podařilo vyjednat mimořádnou dotaci ve výši 5,9 mil. korun (!!!) na opravu našich rozbitých komunikací, takže na opravy ulic půjde letos rekordní částka. Už jsme vypsali poptávku, v červenci vybereme zhotovitele a hned poté bychom chtěli začít s realizací.
Další dobrou zprávou je rozšíření jízdního řádu linky 212, kterého se podařilo dosáhnout jednáním s ROPIDem. Od září tak přibydou na této lince dva páry večerních spojů.
Naopak se bohužel zkomplikovala rekonstrukce ulic probíhající v gesci MHMP, podrobnosti najdete v samostatném článku na straně 7.
Ve středu 28. června k nám zavítal radní hlavního města Prahy Libor Hadrava, podrobnější informace najdete uvnitř tohoto čísla KZ. Plánovaná návštěva primátorky Adriany Krnáčové, která se měla uskutečnit o den později, byla z důvodu vzniku kalamitní situacev Radotíněa vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity na území Prahy na poslední chvíli zrušena a bude realizována v náhradním termínu v srpnu.
Nyní už ale začínají prázdniny a doba dovolených. Tak Vám všem na chvíle zaslouženého oddechu přeji příjemnou společnost, dobré počasí a skvělou náladu.

Návštěva radního Hadravy v Klánovicích

Ve středu 28.6. navštívil naši městskou část radní hlavního města Prahy pro bezpečnost Libor Hadrava. Hlavním důvodem návštěvy bylo jednání o možnosti vzniku nové budovy integrovaného záchranného systému, o které se již nějakou dobu mluví, ale není na ni pro tento ani příští rok z magistrátu zajištěno žádné financování, a to ani na projekt. S panem radním jsme navštívili stávající služebnu městské policie, hasičskou zbrojnici a pozemky pro uvažovanou stavbu nové budovy. Shodli jsme se, že současné podmínky pro městskou policii i hasiče jsou nevyhovující a nová budova by byla velmi potřebná. Pan radní přislíbil projednání možnosti uvolnění finančních prostředků alespoň na projektovou přípravuna Radě a v Zastupitelstvu HMP tak, aby bylo možné vypsat soutěž ještě v tomto kalendářním roce.

Rekonstrukce ulic v gesci MHMP se ocitla v problémech

Od března probíhá v Klánovicích 1. část III. etapy rekonstrukce komunikací, kterou financuje hlavní město Praha a realizuje magistrátem vysoutěžená společnost Pohl+Geosan – Klánovice. Jedná se o část ulic Blešnovská, Lovčická, Sendražická a V Rukavičkárně. Je třeba připomenout, že se nejedná pouze o opravu povrchu komunikací, ale že nezbytnou součástí díla je i vybudování nové dešťové kanalizace (stoky) vedené pod komunikacemi, což kvůli potřebě dosáhnout dostatečného sklonu vyžaduje hluboký výkop.
Zatímco první část prací v Blešnovské ulici, kde rekonstrukce začínala, probíhala bez větších problémů, nyní se situace velmi zkomplikovala. Při výkopech v okolí křižovatky Blešnovská/Řepečskátotiž firma narazila na nečekaně tvrdé podloží, které není možné zvládnout běžnou výkopovou technikou. Po provedení analýzy vzorků odebraných mezi ulicemi Řepečská a Smržovská se ukázalo, že se jedná skalnaté podloží – konkrétně o kompaktní křemičitý pískovec třídy těžitelnosti 6. Práce tedy musely být v této části zastaveny a nyní se připravují varianty, jak situaci řešit. Magistrát hl. města Prahy jako investor stavby (tuto stavbu neplatí Klánovice) celkem logicky žádá vyčíslení případných vícenákladů. Podle předběžných propočtů by se totiž jen na výkopových pracích mohla cena stavby navýšit o 15-20% celkové ceny díla, což je pro magistrát těžko přijatelné. Dojde tedy možná ke změně projektu (hlavně v části řešící odvodnění), aby se nemuselo kopat do takové hloubky (dle aktuálního plánu místy až 6,5metru). Za naši MČ požadujeme za prvé co nejrychlejší jednání a rozhodnutí, jak se bude situace řešit, a za druhé pokračování a co nejrychlejší dokončení prací v Blešnovské a Lovčické ulici tak, aby bylo možné tyto komunikace již plnohodnotně využívat. I to si sice vyžádá vícenáklady (skalnaté podloží je částečně i zde), ale domníváme se, že jde o náklady přijatelné.
O aktuálním vývoji celé situace Vás budeme informovat na našem webu a facebooku.

Setkání s našimi jubilanty

V půlce června jsme příjemně poseděli s našimi seniory slavícími životní jubilea. Debata to byla jako vždy příjemná a v mnoha směrech také poučná. Když někdo v Klánovicích žije už 80 nebo 90 let, tak Vám k místnímu životu prostě má co říci. Nejedná se přitom jen o nějaké staromilské vzpomínky, ale často jsou to věci zcela konkrétní a podnětné – tentokrát třeba na téma farmářské trhy a dopravní komplikace s nimi spojené. Už se těším na podzim na další setkání.

Ferdinand Polák

starosta MČ Praha-Klánovice