29. ledna 2017

Klánovická pravice ke změnám v ZMČ Praha-Klánovice

Na jednání zastupitelstva 15. 12. 2016 rezignoval Karel Horníček na funkci starosty i mandátzastupitele.Koaliční strany Spolu pro Klánovice (SPK), Hlas Klánovic (HK) a Klánovická pravice (KP) tedy jednaly o tom, jak nadále zajistit řádný chod městské části. Dle dosavadní koaliční smlouvy patřilo místo starosty SPK; proto KP podpořila jejich kandidátku Kláru Svobodovou.

Na jednání zastupitelstva však přijal kandidaturu na starostu bez předchozí informace koaličním partnerům též Pavel Jaroš za HK. To bylo zjevné porušení koaliční smlouvy, která tím de facto zanikla. Starosta nebyl zvolen a poté SPK podali návrh na odvolání P.Jaroše z Rady MČ, který zastupitelstvo schválilo. Rada zůstala tříčlenná, tj. v minimálním možném počtu.

Odpovědnost za jednání o doplnění Rady MČ a volbě starosty převzala SPK jako nejsilnější subjekt v zastupitelstvu. KP se snažila maximálně dodržet své závazky z dosavadní koaliční smlouvy. Nekladla si žádné podmínky ohledně složení koaliceani konkrétních osob, netrvala ani na své vlastní účasti v koalici (tj. zastoupení v Radě). Zásadní podmínkou KP byl požadavek, aby nově vytvořená Rada byla plně funkční a nebyla rozleptávána zbytečnými spory.Po programové stránce byl naší prioritou vyrovnaný rozpočet a investiční rozvoj (tedy nikoliv jen údržba) Klánovic.

Vyjednávání trvalo asi měsíc. Nezabýváme se zde postoji a jednáním jiných, nebylo by to korektní a nepřísluší nám to.Výsledkem jednání je koalice SPK a KP, která má v zastupitelstvu 8 členů z celkových 15. Tuto těsnou většinu vnímáme jako příležitost: předkládané návrhy musí být připraveny natolik pečlivě a fundovaně, aby se jejich podpora neopírala pouze o politickou příslušnost zastupitelů, ale zejména o věcnousprávnosta prospěšnost pro Klánovice.

Slavomí Jaroš

místopředseda MS ODS Praha-Klánovice
Karel Loucký
pokladník MS ODS Praha-Klánovice
člen oblastní rady OS ODS Praha 14