25. října 2018

Komunální volby a zvolení kandidáti

(Noviny Kraje Vysočina) Každé komunální volby se to opakuje. Lidé - voliči se diví, že zvolení zastupitelé z různých stran se často velmi zásadně liší v počtu získaných hlasů. Například v Telči jsou mezi zvolenými zastupiteli kandidáti, kteří získali méně než 200 hlasů a zároveň na jiných kandidátkách nebylo zvoleno hned několik kandidátů, kteří získali více než 400 hlasů.

Je to způsobeno tím, že prvním a základním kritériem pro přidělení mandátu pro danou kandidátní listinu je celkový počet hlasů, který získali všichni kandidáti z dané kandidátní listiny.

Na příkladu ukázáno, pokud všichni kandidáti na patnáctičlenné kandidátní listině strany A dostanou každý 200 hlasů, získá daná kandidátní listina strany A dohromady celkem 3 000 hlasů. Pokud na jiné patnáctičlenné kandidátní listině strany B získá jeden populární člověk 600 hlasů a ostatní kandidáti každý 50 hlasů, získala celá kandidátní listina strany B celkem jenom 1 300 hlasů. Pro přidělování mandátů to znamená, že před populárním člověkem s 600 hlasy ze strany B by dostali při přerozdělování mandátů přednost hned dva kandidáti s pouhými 200 hlasy ze strany A.

Závěr je jasný, pokud chci opravdu prosadit co nejvíce kandidátů z nějaké mnou preferované strany, je třeba tuto kandidátku volit celou.

Zjednodušeně řečeno při komunálních volbách se mísí sympatie ke straně se sympatiemi k jednotlivcům a vyznat se v tom není jednoduché. Z tohoto pohledu by si náš volební systém do komunálních voleb asi i nějaké zjednodušení zasloužil.

A úplně na závěr, všem zvoleným blahopřeji a všem, kteří přišli k volbám, děkuji.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu