22. února 2023

Rozpočet pro Jablonec nad Nisou 2023

Sestavování rozpočtu pro rok 2023 mimo jiné výrazně ovlivnily ceny energií i obtížně předvídatelný vývoj ekonomiky. Jablonec bude letos hospodařit s 1,5 miliardou korun. I přes tu zdánlivě vysokou částku, to nebude snadné. Jak vznikal letošní rozpočet, popisuje primátor města, ekonom Miloš Vele.

Městský rozpočet na rok 2023 v Jablonci nad Nisou je schválen. Je mým devátým a musím říct, že je to po delší době jeden z nejsložitějších rozpočtů, které jsem připravoval. Všichni vnímáme ekonomické prostředí, v němž právě žijeme. Víme, že se zvyšovaly ceny energií i úrokové sazby a v ne poslední řadě je poměrně těžko predikovatelný vývoj ekonomiky. Jako zásadní vnímám fakt, že se nám podařilo rozpočet postavit a splnit zadání, aby byly zachované veškeré funkce chodu města a provoz městských organizacích bez jakéhokoli omezení. Dál budou fungovat školy i sportoviště, budeme financovat městskou hromadnou dopravu a nepočítáme se zdražením jízdného.

Ceny energií byly dominantní výdajovou položkou, mající vliv na skladbu rozpočtu pro rok 2023. V minulých letech jsme měli vysoutěžené dobré ceny elektrické energie. Dnes jsme na cenách zastropovaných a navýšení výdajové stránky v rozpočtu činí řádově sto milionů korun.

Velkou položkou v rozpočtu je také tradičně částka určená na městské investice. V tom letošním zůstává jejich objem stejný. Například jenom do školství chceme investovat téměř 60 mil. korun. Jelikož se však zvyšují ceny stavebních prací i materiálu, můžeme narazit na to, že až projekt vysoutěžíme, tak částka, kterou máme v rozpočtu připravenou, nebude stačit. Ale i na to jsme mysleli a vytvořili rezervu, z níž jsme eventuálně schopní pokrýt i zvýšené investiční náklady.

Stejně jsme mysleli na opravy městského majetku. Finanční objem, který rezervujeme na opravy, je navýšený na částku 130 mil. korun a zároveň máme vytvořenou 30milionovou rezervu, pokud by nám rozpočtovaná částka nestačila na všechny opravy, které jsme naplánovali. K plánovaným počítáme také opravy bytů. Loni město vyčerpalo 20milionový úvěr, za nějž jsme řadu bytů opravili. Tím to rozhodně nekončí, v opravách chceme pokračovat, už to však nebude z peněz úvěrových, ale městských.

Oproti minulému roku jsme navýšili rezervy. Když je všechny spočítám, dělá to asi 103 milionů korun. Mezi ty nové patří rezerva na energie ve výši 31 mil. Kč, vzhledem k dění v Evropě je na 3 miliony navýšená rezerva na krizové řízení. A specifická je inflační rezerva rovnající se 13 mil. korun, která je určená na případné navýšení smluv, pokud by naši dodavatelé začali uplatňovat inflační doložku.

Pokud se mě ptáte, zda je tvorba městského rozpočtu složitá, myslím, že je hlavně pracná. Člověk totiž při jeho tvorbě musí spojit dva pohledy - ekonomický a politický. A asi největší umění je oba ty pohledy skloubit, protože ekonomicky je to správně vždycky.

Rozpočet města Jablonec nad Nisou 2023

Článek byl připraven pro Jablonecký měsíčník 3/2023