15. září 2022

Není čas na experimenty. Město potřebuje zkušené vedení.

V těchto komunálních volbách se chci do práce na radnici opět zapojit. Tentokrát ne jako kandidát na primátora, ale jako člen týmu Miloše Veleho. Rád bych jemu i ostatním vrátil pomoc a podporu, kterou mi dávali v letech mého primátorování.

Když jsem v roce 2010 na radnici jako primátor nastupoval, byla Evropa a svět v hluboké ekonomické krizi. Město bylo rekordně zadlužené a nebylo schopné ufinancovat ani vlastní provoz. Městská teplárna dodávala nejdražší teplo v republice prostřednictvím technicky dožilých rozvodů s obrovskými ztrátami. Pět tisíc jabloneckých domácností bylo ohroženo ekonomickým i technickým krachem teplárny.

Tehdy jsme okamžitě začali s úspornými kroky. Snížili jsme o 20 % počet úředníků, sestěhovali agendy radnice ze tří budov do dvou. Všechny městské organizace a spolky dostaly avízo, že se musí šetřit. Na počátku roku bylo garantováno vyplacení jen 50 % obvyklých dotací.

Během tří let se nám podařilo městské finance stabilizovat, vykoupit akciový podíl i zahájit revitalizaci teplárenské soustavy. Spolkům a organizacím jsme vrátili příspěvky na obvyklou míru, a od té doby se pravidelně zvyšují. Ekonomická kondice města je odborníky hodnocena jako velmi dobrá. Revitalizace topného systému byla dokončena, cena tepla klesla a město bylo schopné rozjet další velké investiční projekty. Třeba výstavbu jablonecké nemocnice. Když jsem se stal poslancem, předával jsem město i radnici v dobré kondici.

V jakémsi podivném dèja vu se vracím v okamžiku, kdy občané, město, země i Evropa opět čelí nebývalé krizi vyvolané především válkou na Ukrajině a energetickou studenou válkou s Ruskem. Plně si uvědomuji, že nás čeká těžká práce. Jsem ale přesvědčen, že to s vaší důvěrou a naší zodpovědností, opět zvládneme.

Ing. Petr Beitl

poslanec PČR