16. září 2022

Jablonec chce jít cestou komunitní energetiky

Nejen v Jablonci jsou v současné době tématem číslo jedna ceny energií. Jablonecká energetická, společnost ve 100% vlastnictví města, s energiemi hospodaří zodpovědně. Úspory a hledání alternativních zdrojů energie jsou totiž dlouhodobě součástí firemní filozofie. Stejně jako klientský přístup a udržitelné ceny. S tím souvisí i komunitní energetika.

Vidina úspor byla už na začátku

Úspory byly v podstatě účelem revitalizace systému centrálního zásobování teplem v letech 2015-16. A už 3 roky před tím, při přípravě revitalizace, se počítalo se zateplováním, rekuperací, výměnou osvětlení a dalšími energetickými úsporami v městských objektech. „Zároveň s tím jsme ve spolupráci se skupinou ČEZ připravovali napojení některých našich zdrojů na kogenerační jednotky, abychom odpadní teplo, které vzniká při výrobě elektřiny, mohli využívat k ohřevu teplé užitkové vody. Už po necelých dvou letech provozu kogenerací je jasné, že se to vyplácí, protože zejména v létě není potřeba zapínat kotle,“ vysvětluje Petr Roubíček, tehdejší ředitel společnosti, nyní náměstek primátora pro rozvoj města.

Obnovitelné zdroje mají teď hlubší význam

Zatímco ještě vloni k úsporám a hledání alternativních zdrojů vedla celoevropská politika green dealu a ekologické udržitelnosti, letos je to, bohužel, válka na Ukrajině a s tím související dopady na energetický trh. Tato nová situace projektu green dealu a tím celé Evropě zasadila těžkou ránu. Obnovitelné zdroje energie dostávají najednou mnohem hlubší význam.

I Jablonecká energetická začíná využívat obnovitelné zdroje v podobě solárních elektráren k tomu, aby snížila závislost města na plynu. Na jedné ze svých kotelen už teplárna solární panely provozuje. „Nemůžeme se totiž pouze spoléhat na to, že základní energetické komodity, elektřinu a zemní plyn, nakoupíme od monopolních společností za současné vysoké ceny a část uspoříme,“ je přesvědčený Boris Pospíšil, který v orgánech jablonecké teplárny působí od roku 2011 a dnes společnost řídí.

Odborníci Jablonecké energetické tedy připravili projekt na využití solárních elektráren, aby byli připraveni na vyhlášení dotačního programu Modernizačního fondu. Během prázdnin pak žádost o dotaci ve výši 60 % nákladů podali.

Už jste slyšeli o výhodách komunitní energetiky?

„V první fázi projektu umístíme na volné střechy městských objektů solární elektrárny a v nich vyrobíme jak elektřinu, tak část tepla a teplé užitkové vody. Vyrobená energie bude použita nejen ke zlevnění energetických nákladů města a jeho infrastruktury, ale plánujeme ji nabídnout i domácnostem a podnikatelům v rámci komunitní energetiky za přijatelné ceny. Jako další krok pomůžeme domácnostem, rodinným a bytovým domům a podnikům, aby se mohly aktivně podílet na vlastním energetickém samozásobení a v rámci města sdílet vyrobenou energii, vyměňovat si přebytky s městskou infrastrukturou i mezi sebou navzájem a část svých energeticích potřeb pokrýt bez všeobecného zdražování,“ vysvětluje plány Jablonecké energetické Boris Pospíšil

Projekt komunitní energetiky chce Jablonecká energetická ještě letos spustit a během následujících tří až pěti let dokončit. Cílem je vytvořit „energetickou komunitu“, tedy částečné energetické osamostatnění města a získat tak pro Jablonečany levnější energii.