25. února 2019

ROZPOČET NA PRAŽSKÝ ZPŮSOB JE JAKO NA SPORÁKU ZAPOMENUTÝ PAPIŇÁK

Jánošík by se městským částem v pražském prstenci letos hodil. Nekonečný příběh o bohaté Praze a chudých městských částech pražského prstence totiž pokračuje. A o tom zejména je tento článek.

Nemusíme zabíhat do přílišných podrobností, použijeme jen pár čísel z nedávno schváleného návrhu rozpočtu na zdejší městské části.

Z vlastních příjmů bude za stát městská část letos dotovat provoz úřadu už čtyřiceti milióny (platí schodek státní správy na místním úřadě). Co díky tomu bude muset městská část omezit, jsou především opravy a investice do bytového fondu. To znamená neopravovat a neinvestovat celých třicet jedna miliónů. A zbytek schodku zaplatí městská část ze svých úspor „cash“.

Z pražské pokladny dostanou městské části z daní svých občanů letos znovu jen 8%. Na opravy, zejména škol a školek, ale i na jejich celý rozvoj obce, vyčlenilo letos město pro městské části jen další ca 1% z letošních pražských daňových příjmů. A o tento kus žvance se ještě budou muset městské části servat jako hladoví psi.

Za hranicemi Prahy, často jen pár set metrů vzdálené obce ve Středočeském kraji, se musejí svým sousedům, městským částem pražského prstence, pod vousy hodně smát. Mají letos z daní pro sebe k dispozici více jak trojnásobně více. A to jim hromadnou dopravu dotují Pražané, školáky mohou vozit hromadně do Pražany dotovaných pražských škol, v pražském prstenci parkují jejich auta zadáčo i u metra. Tedy až potom, co nejdříve po cestě zakouří hlavní, dnes už často i vedlejší silnice městských částí pražského prstence. A tak dále, a tak podobně.

Nevyčítáme jim to, že využívají pražské sousedství jak mohou. Je přeci všeobecně známo, že Praha je bohatá.

Někdo to skutečně zaplatit musí. Tak, jak je to letos zase nastaveno, je zřejmé, kdo to bude. Občané městských částí z pražského prstence. Na rozvoji své obce i na svém zdraví.

Na hořícím sporáku zapomenutý papiňák neřekne dopředu, kdy bude guláš v kuchyni i za svatými obrázky. Nekonečně dlouho to ale netrvá.

Je také otázkou, zda se vlastně velmi obtížná situace městských částí z pražského prstence centru nehodí do krámu. Řešení, nebo někdy naopak neřešení některých jejich problémů často vypadá, jako by čím dál hůře pro pražský prstenec bylo vlastně čím dál lépe pro pražské centrum. Ale to je už téma pro jiný článek.

Michal Frauenterka, zastupitel MČ Praha 15

související článek:

 
DAŇOVÁ CESTA aneb JAK JSOU PŘEROZDĚLOVÁNY DAŇOVÉ ODVODY OBČANŮ PRAHY 15