3. června 2019

Hrozí vytvoření sociálního ghetta na Černém Mostě?

(Čtrnáctka)

Praha 14 je jednou z mála městských čtvrtí, ve kterých disponuje Magistrát hlavního města Prahy neobsazenými byty. Momentálně se rozhoduje o možnosti obsazení části těchto zatím volných bytů bezdomovci.

Magistrátní koalice v Radě hlavního města Prahy odhlasovala usnesení o nových pravidlech pronájmu a nájmu, prodlužování nájmů a přidělování bytů. Toto usnesení číslo 442 má vyřešit problém lidí bez střechy nad hlavou.

Podmínky přidělování těchto bytů.

Nejvíc tento model prosazují Piráti. Stručně fungují tato kritéria tak, že čím déle jste na ulici, tím více vaše šance na získání bytu rostou. Černý Most má již nyní nemálo problémů s chováním nepřizpůsobivých občanů. Přidělování bytů bezdomovcům bez jakékoli předchozí sociální práce a výchovné pomoci k jejich zpětnému začlenění do společnosti je krajně nebezpečným sociálním experimentem.

Nemám nic proti pomoci lidem v tíživé sociální situaci. Praha 14 má za tímto účelem dlouhodobý projekt prostupného bydlení, který dává možnost lidem plnícím daná kritéria získat nájemní smlouvu na byt.

ODS není součástí Magistrátní koalice (Piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě), a tak nemá přímý vliv na rozhodování o bytech v majetku Magistrátu. Budeme však usilovat o to, aby radnice Prahy 14 byla do tohoto procesu zapojena. Musíme bojovat za úpravu pravidel přidělování bytů tak, aby nedocházelo k vytváření sociálních ghett na úkor občanů Černého Mostu ani kdekoli jinde na území Prahy.

Josef Kutmon

člen místní rady ODS Lehovec - Černý Most
člen oblastní rady ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS