17. ledna 2018

Kam vede krátkozrakost.

  Věřím, že řada občanů Horních Počernic i vedení naší radnice zaznamenalo skutečnost, že byla schválena EIA pro nový úsek Pražského okruhu vedoucího od D 1 do Běchovic. To vede k předpokladům, že výstavba tohoto úseku by mohla započít v roce 2020. 

   Co to znamená pro občany naší městské části. Pouze to, že Pražský okruh bude na dlouhá léta končit právě u nás v Horních Počernicích, jelikož pochopitelně dojde k napojení tohoto nového úseku nastávající část vedoucí od Běchovic přes Horní Počernice, kde zatím okruh u nájezdu na D 10 a Vysočanskou radiálu končí v polích. Nechci být špatným prorokem, ale pokud byla dopravní zátěž v Horních Počernicích vysoká a obyvatelé městské části si na ni stěžovali, tak bohužel bude hůř a to se všemi negativními důsledky, které sebou přináší dopravní zátěž, jelikož se staneme východní dopravní křižovatkou Prahy.

   A kdo za to může! Bohužel nezodpovědnost řady občanů Horních Počernic, kteří se angažovali v protestech dostavby Pražského okruhu jako celku ve stávající stopě dané platným územním plánem a strkali tuto komunikaci někam za Horní Počernice jiným lidem pod okna. Angažovali se v peticích a spolčovali se s jinými městskými částmi či obcemi proti dostavbě Pražského okruhu což pochopitelně zbrzdilo i výstavbu severovýchodní části okruhu, která je právě pro Horní Počernice důležitá, místo aby důrazně prosazovali naopak urychlení návaznosti okruhu severovýchodním směrem.

  Je mi to moc líto, ale máte, co jste chtěli. Jsem moc zvědavý, co bude vedení naší radnice teď dělat společně s těmi, co se aktivně angažovali v tomto brzdění a házení překážek formou různých petic proti urychlení dostavby celého Pražského okruhu? Jak se k tomu tito lidé postaví (a víme o které se jedná) a co pro občany Horních Počernic udělají, aby eliminovali veškeré negativní jevy spojené se nárůstem dopravy v důsledku svých nezodpovědných aktivit proti zájmům občanů městské části Praha 20, po napojení nové jihovýchodní části Pražského okruhu?     

   V letech 2008 a 2009 jsme na radnici naopak prosazovali urychlené dokončení Pražského okruhu jako celku. Já jsem v řadě příspěvků v Hornopočernickém zpravodaji (Kdo má poslední slovo, Pražský okruh, Klady a zápora MÚK Beranka) upozorňoval na dopravní problematiku v naší městské části, naposledy v letech 2015 a 2016 a bohužel představitelé naší obce tuto skutečnost ignorovali.

    Ano, kdyby naši představitelé městské části uvažovali konstruktivně, tak si mohla například vyjednat jako podmínku výstavbu nájezdu na MÚK Beranka a prosadit snížení průjezdnosti Horních Počernic po ulici Náchodské. To se však bohužel nestalo. Raději budou dělat další a další studie, které nejsou zrovna levné a k ničemu v podstatě nejsou, jelikož to co nás trápí je všeobecně známo, a nebo budou jednat a jednat a ničeno konkrétního stejně nedosáhnou.

Vyšlo v Hornopočernický zpravodaj 12/2017  

Ing. Josef Straka

člen MS ODS Horní Počernice