10. ledna 2017

Stromy potřebují péči

Vážení spoluobčané,
naše MČ obdržela v závěru letošního roku od Hl. m. Prahy finanční prostředky ve výši 1 mil. Kč na úpravu stromového patra v Dolních Počernicích. V této věci proběhlo výběrové řízení na zhotovitele akce. Vítězná firma Bonsoft od nás obdržela seznam téměř 80ti lokalit s přesným popisem opatření, která je v dané lokalitě nutno provést. K takto sofistikovanému zadání nám sloužily dokumenty, které máme pro tyto účely vypracované.
Jsou to Studie regenerace zeleně v MČ Praha – Dolní Počernice a Inventarizace stromů v MČ Praha – Dolní Počernice. V těchto souborech jsou podchyceny zelené plochy a stromy s návrhy na jejich údržbu a pěstební opatření. Přestože naše MČ provádí pravidelně údržbu zeleně včetně zásahů na stromech, z finančních prostředků, které každoročně na běžnou údržbu zeleně vynakládá, nemůže zajistit provedení všech opatření, která jsou ve studiích navrhována. Jedná se zejména o výchovné řezy v našich alejích a stromořadích. Ty je nutno provést za účelem zdárného vývoje jednotlivých taxonů. Dále se jedná o zdravotní řezy, kde jde převážně o odstranění proschlých
a neperspektivních částí korun stromů. Velmi důležité je i provedení bezpečnostních řezů. Tyto zásahy jsou nutné pro dodržení bezpečnosti a předcházení případným úrazům z pádu větví, případně i stromů. V poslední řadě se jedná o kácení stromů, které je navrhováno v situaci, kdy stromy jsou dožité, neperspektivní a ohrožují bezpečnost chodců a vozidel. V takových případech počítáme s náhradní výsadbou – pokud je to možné. Specifickými úpravami pak je provádění vazeb v korunách stromů, které předcházejí možnému rozlomení kosterních větví a v případech zjištění tlakového větvení. Některé úpravy korun stromů jsou prováděny přímo ze země, na další úpravy je použita běžná technika. V případě nedostupnosti při odstraňování částí korun stromů je nutno použít stromolezeckou techniku, prováděnou vyškoleným odborníkem a v mimořádných případech i montážní plošinu.
Práce na úpravě stromového patra v současné době probíhají a vás, vážení spoluobčané, si dovoluji požádat, abyste se v místech, kde jsou opatření prováděna, pohybovali s maximální opatrností.

Vyšlo v Počernickém zpravodaji 10/11/12/2016

 

Zbyněk Richter

starosta MČ Praha-Dolní Počernice
člen místní rady MS ODS Praha-Dolní Počernice

Štítky:
tiskové zprávy